15 juli 2018

Hoe lang doet zonlicht erover om de aarde te bereiken?

licht zon aarde

Bij AstroBlogs horen we regelmatig de volgende vraag: hoe lang doet het zonlicht erover om de aarde te bereiken? Dat lijkt misschien een vreemde vraag, maar laten we er eens over nadenken. Het zonlicht reist met de lichtsnelheid (duh). Fotonen die worden uitgestoten door de zon reizen door de ruimte om onze ogen te bereiken.

Het korte antwoord luidt: het zonlicht doet er gemiddeld 8 minuten en 20 seconden over om de aarde te bereiken. Als de zon plotseling zou verdwijnen, zou het dus meer dan 8 minuten duren voordat je beseft dat je een trui moet aantrekken. Raak niet in paniek: dit zal echt niet gebeuren.

Nu is die 8 minuten en 20 seconden slechs een gemiddelde. De zon staat gemiddeld op 150 miljoen kilometer en de snelheid van het licht bedraagt 300.000 km/s. Dit resulteert in 500 seconden (= 8 minuten, 20 seconden).

Reacties

 1. Goh, we kijken dus naar een stokoude zon. 🙂

 2. sommige nog steeds levensvatbare plantenzaden wachten al even lang op een scheutje water, en een bijpassend lichtstraaltje van weleer.

 3. Matiz goudmijn zegt:

  dus wij kijken eigenlijk in het verleden van de zon best raar

  • Yep, acht minuten en twintig seconden. En dan hebben de fotonen die ons bereiken er ook nog eens duizenden jaren over gedaan om van de kern van de zon, waar ze ontstaan zijn, naar de rand van de zon te komen.

   • arie
    geen duizenden jaren doch wel ongeveer 1 miljoen jaar doet een in de kern geproduceerde foton erover om zijn bevrijdende reis naar de oppervlakte van de zon te voltooien, en vervolgens aan de oppervlakte gearriveerd, met lichtsnelheid z’n kosmische reis te vervolgen. Degenen die wij waarnemen op aarde doen er idd. een 8-tal minuten over (afhankelijk van de variabele afstand zon-aarde).

 4. Abtin 7a zegt:

  Hai ik ben 10 jaar en het is fijn dat er zo veel info op deze website! Dank je wel

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.