17 juli 2018

Historische supernova liet indruk na op ijzerminnende bacterieën op aarde

Impressie van de supernova van Munchen

Impressie van de supernova van Munchen

Ongeveer 2,2 miljoen jaar geleden moet in de buurt van het zonnestelsel een supernova ge

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Misschien een domme vraag, maar hoe komt dat ijzer-60 dan vanuit de supernova op aarde?

  2. Nee geen domme vraag, goede vraag juist. Ik denk dat de schokgolf van de supernova op een gegeven moment het zonnestelsel moet hebben bereikt en zo de aarde moet hebben bevuild met Fe60. De nabije afstand maakte dit mogelijk. Maar hij moet ook weer niet zo dichtbij hebben gestaan dat de gammastraling van de explosie tot een massa-extinctie leidde.

  3. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Okee, maar tegen de tijd dat die schokgolf meer dan 400 lichtjaar heeft afgelegd, moet-ie toch wel flink zijn afgeremd door het interstellaire medium en/of dusdanig verdund zijn, dat het ijzer-60 gehalte niet ver boven ‘ruisniveau’ kan zijn uitgestegen?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.