23 juli 2018

Aardkern is heter dan gedacht

Meetopstelling aardkern

Wetenschappers hebben ontdekt dat de temperatuur in de aardkern 1000 graden hoger is dan gedacht. De temperatuur blijkt zo’n 6000 graden te bedragen, in plaats van de voorheen gangbare waarde van 5000 graden. Eerder is echter al voorspeld dat het temperatuurverschil tussen de aardkern en de mantel 1500 graden moet zijn om te verklaren waarom de aarde een magnetisch veld heeft.

De aardkern bestaat uit twee delen: een binnenkern en een buitenkern. De buitenkern bestaat uit vloeibaar ijzer met een temperatuur van 4000 graden en een druk van 1,3 miljoen atmosfeer. In de binnenkern zijn zowel de druk als de temperatuur nog hoger, waardoor het ijzer een vaste vorm krijgt.

Door seismische golven te onderzoeken (die na aardbevingen dwars door de planeet gaan), kan men de samenstelling, dichtheid en druk van het inwendige herleiden. Het is echter niet mogelijk om meer te weten te komen over de temperatuur, terwijl dat nu juist van belang is om het ontstaan van het magnetisch veld te verklaren.

Om een beter beeld te krijgen van de temperatuur in het diepe inwendige van de onze planeet, hebben de wetenschappers een klein stukje ijzer aan extreme omstandigheden blootgesteld. Het werd, ingeklemd tussen twee diamantjes, blootgesteld aan drukken van miljoenen atmosferen en met laserbundels verhit tot temperaturen van meer dan 4000 graden. Vervolgens werd met behulp van een r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.