21 mei 2018

De manen van Saturnus: een kennismaking

Manen van Saturnus

Er draaien 62 manen rond Saturnus, die qua grootte en samenstelling flink van elkaar kunnen verschillen. Sommige bestaan vrijwel geheel uit gesteenten, andere bestaan vrijwel geheel uit ijs – de meeste bestaan echter uit een combinatie van beiden. Sommige manen draaien in een halve dag rondom de Ringplaneet, terwijl anderen daar vier jaar (!) voor nodig hebben.

De manen van Saturnus zijn vroeg ontstaan in de geschiedenis van het zonnestelsel. Een van de manen, Titan, bevat 96 procent van alle massa dat in omloop is rond Saturnus.

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Oh ja, ik ben vandaag jarig 😀

  2. Olaf, nog van harte proficiat met je verjaardag.

    En eehh, waarom hebben manen eigenlijk geen manen ?

    • In het geval van aarde en maan kan de maan geen eigen maan hebben omdat deze door de getijdekrachten nooit een stabiele baan zou hebben. Een maan van de maan zou in principe wel kunnen, maar niet met een stabiele baan.

Laat wat van je horen

*