16 juli 2018

Witte Huis komt met rapport over risico’s van het ruimteweer

ruimteweerJe hebt het weer op aarde, de wisselende omstandigheden van neerslag, wind en temperatuur in de atmosfeer, maar je hebt ook het weer in de ruimte – juist ja, ruimteweer genoemd. De term ruimteweer is nog niet echt ingeburgerd in Nederland, de Engelse term ‘Spaceweather‘ hoor je veel vaker. Ruimteweer is eigenlijk het weer buiten de atmosfeer van de aarde, dat vooral be

Reacties

 1. Dag Arie…

  Ja: de hoogte van zonnevlammen kunnen varieren van enkele honderden duizenden km’s tot (enkele) miljoenen km’s hoogte. Als ik het goed heeft dan zijn er niet altijd enorme uitbarstingen en dus hier en daar plaatselijk.
  In verband met de snelheid waarmee de plasmawolken de ruimte in worden geduwd/geblazen, kunnen dan goede computers dan niet de aankomst uitrekenen?

  Arie, ik bedoel dat vanaf de aarde de zon konstant in de gaten gehouden wordt en zien dat er weer een reusachtige uitbarsting is. Er is dus sprake van een WOLK plasma. Als de plasmawolk dan op het gunstigste moment de ruimte in geblazen wordt en op dat moment de aarde in een zeer goede positie is zodat de aarde de wolk mist en dit is toch denkbaar Arie?

  De vraag: kunnen computers deze gang van zaken betreft de snelheid van de plasmawolk en dus de plaats waar de uitbarsting plaats vindt op het oppervlakte van de zon en de huidige passage van de aarde uitrekenen zodat met geluk de schade minimaal is rond en op aarde?

 2. Casey, bedankt voor je reactie. Ik denk niet dat het probleem ‘m zit in het voorspellen of en wanneer die plasmawolken van de Coronal Mass Ejections bij de aarde komen. Probleem is wel hoe vervolgens te handelen en hoe de schade aan satellieten en energiecentrales kan worden voorkomen.

 3. Jan Jansen zegt:

  Maar volgens mij zien we de storm wel aankomen. Satellieten gaan er dan aan maar we kunnen vooral wel alles uitschakelen. De kabels overleven de storm wel maar vooral de transformatoren kunnen hier niet tegen. Als we ze vooraf afschakelen zitten we misschien 24 uur in het donker maar geen 10 jaar.
  Een kwestie van vooruit denken toch?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.