29 maart 2024

Witte Huis komt met rapport over risico’s van het ruimteweer

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

Je hebt het weer op aarde, de wisselende omstandigheden van neerslag, wind en temperatuur in de atmosfeer, maar je hebt ook het weer in de ruimte – juist ja, ruimteweer genoemd. De term ruimteweer is nog niet echt ingeburgerd in Nederland, de Engelse term ‘Spaceweather‘ hoor je veel vaker. Ruimteweer is eigenlijk het weer buiten de atmosfeer van de aarde, dat vooral beïnvloed wordt door de atmosfeer van de zon. De zon heeft een elfjarige cyclus van zonneactiviteit en vooral ten tijde van het maximum van die cyclus is er een sterke invloed op het ruimteweer. Dat komt door de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes die continue het zonsoppervlak verlaat en door uitbarstingen van zonnevlammen grote pieken kent. Bij die uitbarstingen worden grote hoeveelheden plasma de ruimte in gestoten – de hete plasmawolken (Coronal Mass Ejections, CME). Deze week verscheen een rapport van de Office of Science and Technology Policy van het Witte Huis in Washington over het ruimteweer. In dat rapport wordt gewezen op de grote risico’s die verbonden zijn aan het ruimteweer, waarbij de grote zonnestorm van 1859 als voorbeeld wordt genoemd. Mocht zo’n storm anno 2013 plaatsvinden – het jaar dat opnieuw een maximum van de zonneactiviteit plaatsvindt – dan zijn de gevolgen niet mis:

The impacts of space weather can have serious economic consequences. For example, geomagnetic storms during the 1990’s knocked out several telecommunications satellites, which had to be replaced at a cost of about $200 million each. If another “once in a century” severe geomagnetic storm occurs (such as the 1859 “super storm”), the cost on the satellite industry alone could be approximately $50 – $100 billion. The potential consequences on the Nation’s power grid are even higher, with potential costs of $1 – 2 trillion that could take up to a decade to completely repair.

OK, de alarmbel wordt dus geluid over de risico’s van het ruimteweer, risico’s met name voor satellieten en energiecentrales. Tijd dat de autoriteiten daar snel iets aan doen. Eh… autoriteiten, dat zijn in de Verenigde Staten toch de mensen in het Witte Huis? Bron: Universe Today + White House.

Share

Comments

  1. Dag Arie…

    Ja: de hoogte van zonnevlammen kunnen varieren van enkele honderden duizenden km’s tot (enkele) miljoenen km’s hoogte. Als ik het goed heeft dan zijn er niet altijd enorme uitbarstingen en dus hier en daar plaatselijk.
    In verband met de snelheid waarmee de plasmawolken de ruimte in worden geduwd/geblazen, kunnen dan goede computers dan niet de aankomst uitrekenen?

    Arie, ik bedoel dat vanaf de aarde de zon konstant in de gaten gehouden wordt en zien dat er weer een reusachtige uitbarsting is. Er is dus sprake van een WOLK plasma. Als de plasmawolk dan op het gunstigste moment de ruimte in geblazen wordt en op dat moment de aarde in een zeer goede positie is zodat de aarde de wolk mist en dit is toch denkbaar Arie?

    De vraag: kunnen computers deze gang van zaken betreft de snelheid van de plasmawolk en dus de plaats waar de uitbarsting plaats vindt op het oppervlakte van de zon en de huidige passage van de aarde uitrekenen zodat met geluk de schade minimaal is rond en op aarde?

  2. Casey, bedankt voor je reactie. Ik denk niet dat het probleem ‘m zit in het voorspellen of en wanneer die plasmawolken van de Coronal Mass Ejections bij de aarde komen. Probleem is wel hoe vervolgens te handelen en hoe de schade aan satellieten en energiecentrales kan worden voorkomen.

  3. Jan Jansen zegt

    Maar volgens mij zien we de storm wel aankomen. Satellieten gaan er dan aan maar we kunnen vooral wel alles uitschakelen. De kabels overleven de storm wel maar vooral de transformatoren kunnen hier niet tegen. Als we ze vooraf afschakelen zitten we misschien 24 uur in het donker maar geen 10 jaar.
    Een kwestie van vooruit denken toch?

Speak Your Mind

*