18 juni 2018

Best vreemd eigenlijk, dat kosmische straling met ultrahoge energie bestaat

De aarde wordt van buitenaf continue bestookt door een bombardement van de ‘kosmische straling‘, een verzamelnaam voor deeltjes en fotonen. Hieronder bevinden zich geladen deeltjes, zoals protonen, kernen van helium en zwaardere elementen en elektronen, maar ook neutrino’s, en hoog-energetische fotonen. Over twee van die neutrino’s – getooid met de vrolijke namen Bert en Ernie – had ik vanmorgen nog een bericht. Bovenin de atmosfeer van de aarde kunnen die deeltjes in botsing komen met deeltjes uit de atmosfeer en dan kan een ‘cascade’ aan nieuwe deeltjes ontstaan, zoals te zien op deze afbeelding:

kosmische straling

De kosmische straling met een lage energie (rond een miljard electronvolt) is meestal van de zon afkomstig. De energierijkere kosmische straling tot 10^16 eV zou geproduceerd worden door supernovae of restanten daarvan. Maar er is ook kosmische straling die nog veel energierijker is, waarbij ik gemakshalve even de Engelse termen hanteer:

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.