16 juli 2018

Belgische satelliet succesvol gelanceerd met nieuw lanceervoertuig

Vega 4 lancering

De tweede vlucht van ESA’s nieuwste lanceervoertuig Vega vanmorgen vroeg was een succes. Vanaf de Europese ruimtehaven in Kourou (Frans-Guyana) werden twee aardobservatiesatellieten gelanceerd en in verschillende banen om de aarde gebracht. Het betreft ESA’s Proba-V en de Vietnamese VNREDSat-1A. De lancering demonstreert de veelzijdigheid van ESA’s nieuwste raket. De eerste door Estland gemaakte satelliet, de ESTCube-1, werd ook in een baan om de aarde gebracht.

Afgelopen zaterdagmorgen 4 mei werd de lancering van Vega VV02 door Arianespace uitgesteld vanwege ongunstige weersomstandigheden. Op 7 mei om 6 minuten over 4 Nederlandse tijd (23.06 uur lokale tijd) kon Vega alsnog aan zijn complexe missie beginnen. Die missie bestond uit vijf ontbrandingen en duurde twee keer zo lang als de eerste lancering in februari 2012. De eerste drie solide brandstof bevattende trappen voerden hun taak vlekkeloos uit en na de daarop volgende twee ontbrandingen van de trappen met vloeibare brandstof werd Proba-V na 55 minuten vliegen losgelaten boven de westkust van Australi

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.