19 juli 2018

Spitzer brengt planeten naar het laboratorium

Planeet in het lab

In ons melkwegstelsel wemelt het van de exotische planeten. Buiten de acht planeten van ons zonnestelsel kennen we inmiddels zo’n 900 planeten die om andere sterren draaien. De eerste “soort” van dit soort exoplaneten die ontdekt zijn, zijn de zogenaamde Hete Jupiters. Dit zijn gasreuzen, ongeveer zoals Jupiter, die zeer dicht bij hun moederster staan.

Recente onderzoeken met de Spitzer Space Telescope hebben uitgewezen dat Hete Jupiters enorm van elkaar kunnen verschillen: sommige zijn bedekt met een heiige mist, andere zijn helder. De temperatuurprofielen, dichtheid en chemische samenstelling kunnen ook enorm vari

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.