18 juli 2018

Bewijs gevonden voor kilometers diepe meren op Mars

Mars noord ANL

Diep ingesleten kanalen en kloven, die zijn veroorzaakt door catastrofale overstromingen, vormen het beste bewijs dat Mars ooit diepe en uitgestrekte watermassa’s bevat moet hebben. De uitstroomkanalen vormen al sinds hun ontdekking in de jaren ’70 een groot raadsel. Destijds werden verschillende mogelijke oorzaken geformuleerd, waaronder wind, lava, en puinstromen. Geen van deze oorzaken kon de waargenomen kenmerken echter geheel verklaren.

Als ze door water veroorzaakt zijn, wat momenteel de meest waarschijnlijke oorzaak is, waar komt dat water dan vandaan? Grondwater vormt de meest voor de hand liggende bron, maar hoe kan grondwater met voldoende kracht uitstromen om zulke gigantische kanalen uit te kerven? Het antwoord is: meren. Diepe meren. Kilometers diepe meren!

Het bewijs wordt gevormd door de kanalen zelf, die nu in nooit eerder vertoond detail bestudeerd zijn. De beste analoog op aarde van dit soort mega-uitstroomkanalen zijn de Channeled Scablands in de staat Washington. Deze vallen echter in het niet bij hun soortgenoten op Mars, die kilometers diep kunnen zijn.

Channelled Scablands

De Channeled Scablands in de VS zijn op vergelijkbare wijze ontstaan als de diepe kanalen op Mars (hoewel op veel kleinere schaal).

Dankzij gegevens die verzameld zijn door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter en de Europese Mars Express hebben planetaire geologen vastgesteld dat de bassins al bestonden voordat de kanalen gecre

Reacties

 1. ‘Mount Sharp op Mars (in een bassin//krater) ontstond door wind, niet door water’
  7 mei 2013 door

  zoveel dagen zoveel zinnen, elke dag weer een andere.
  er is natuurlijk een kans dat Mount Sharp is ontstaan door het uit de bassins weggespoelde slib,
  wordt vervolgd.

 2. Hephaistos zegt:

  Ja klopt, de zogenaamde “wetenschappers” spreken elkaar steeds weer tegen. Hoe kun je dan van “bewijs” spreken? Wel een fascinerende planeet hoor, hij moet vroeger echt veel op aarde hebben geleken.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.