22 mei 2018

NASA doet onderzoek naar warpmotor uit Star Trek

Star Trek Into Darkness

In de “Star Trek” multimedia-franchise is de U.S.S. Enterprise in het bezit van een warpmotor, waardoor het schip veel sneller dan het licht kan bewegen – iets wat Spock “hoogst onlogisch” zou noemen. Zoiets is in het echt natuurlijk onmogelijk – toch?

Nou, het is mogelijk om sneller dan het licht te bewegen zonder de wetten van Einstein te verbreken. De truc? Het is niet het ruimteschip zelf dat beweegt, maar de ruimte om ‘m heen! Sterker nog, wetenschappers van NASA zijn momenteel bezig met de eerste praktische testen om te zien of warpmotoren mogelijk zijn.

Volgens Einstein kan geen enkel object met massa even snel gaan als het licht, laat staan sneller. In de oorspronkelijke Star Trek-serie is de universele snelheidslimiet genegeerd, waardoor ruimteschepen in enkele dagen tijd door de Melkweg kunnen reizen. De makers hebben dit geprobeerd te verklaren door materie-antimaterie reacties die de warpmotor aandrijven. Hoewel bij dit soort reacties een enorme hoeveelheid energie kan vrijkomen (volgens E=mc2), is het niet voldoende om de lichtsnelheid te verbreken.

Decennia na de oorspronkelijke Star Trek-serie heeft de vooraanstaande natuurkundige (en gezworen Star Trek-fan) Miguel Alcubierre voorgesteld dat een warpmotor wel degelijk mogelijk is. Het werkt alleen heel anders dan Star Trek dacht dat het zou werken. Als een object met massa nooit sneller kan gaan dan het licht, waarom zou je het niet omdraaien? Met andere woorden: een schip niet door de ruimte laten bewegen, maar de ruimte rond het schip laten bewegen!

De ruimte heeft geen massa. We weten bovendien dat het flexibel is: de ruimte is sinds de oerknal aan het uitdijen. We weten dit door middel van waarnemingen bij verre sterren – na verloop van tijd zal dit licht “uitgerekt” worden, een proces dat “roodverschuiving”

Reacties

 1. als wij ergens heenwillen (zichtbaar of onzichtbaar maar peilbaar object) oriënteren wij ons op directe of indirecte waarneming van “licht//golven”.
  door die geprojecteerde straling te volgen kunnen wij ons doel bereiken, (ahw. lasergestuurd homing-in).
  als wij nu die ruimte//krommingen gaan vervormen wat gebeurd er dan met de coördinaten,
  maw is ons doel dan nog wel daar waar wij denken het te vinden ??
  “ons ruimteschip moet dan immers het principe van laser-guided spaceship loslaten, of ?? “

  • De vervorming van de ruimte om het ruimteschip heen zal inderdaad zorgen voor vervorming van de verder weg gelegen objecten, zoals sterren. Maar men zal vast voor die vervorming kunnen corrigeren, zodat op het navigatiescherm toch een normaal beeld te zien is.

  • Mardi zegt:

   Tja,, hoe wijs je een blinde de weg?
   Ik zou zeggen, geef hem een “touwtje” om dat te volgen 🙂

   Zalig als je van heel die materie maar weinig snapt,
   dan is bijna elk antwoord ingenieus 🙂

 2. Jan (H) zegt:

  Geweldig dat men met dergelijke experimenten aan de slag gaat. Van dromen naar werkelijkheid. Wie weet wordt zulke SF nog eens echt mogelijk..

 3. jan (B) zegt:

  Zucht….mijn “trekkie-hart” slaat bij het lezen van al dit schoons minimaal een “spacetime continuüm” over!! Enne….binnenkort lekker weer ouderwets wegzwijmelen in de Bios bij de zoveelste Startrekfilm. Kapla!!

 4. HOI Mardi,

  goed om eventjes iets van jou te horen.

  in het blog : – de herkomst van maanwater – had ik al publiekelijk gewag gedaan van mijn kwaliteiten :

  ed zegt:
  12 mei 2013 op 05:31
  ja dat bedoel ik,
  en ook ik ben slechts een holle ton waarin vluchtige stoffen de kans krijgen zich te condenseren tot een gedachte.

  een bijkomstig voordeel evenwel van “holle vaten klinken het hardst” is evenwel :
  dat ook binnengesloten “wannabee harde-kerndeeltjes” aan een analyse worden onderworpen, en als immer zo vaak blijken zij slechts roeptoeters zonder inhoud en/of boodschap te zijn.
  de resonantie van hun kern-ledigheid zingt in alle toonaarden lijdenswaardig en zonder ingreep tot in den treure rond.
  evenals wij ons bij een ingelopen grindkorreltje alras neder zetten om het ongerief te verwijderen zo ook met jouw opmerking, en om dan Arie ook nog eens indirect te dissen is toch wel erg lullig,
  leg dan uit hoe of jij het ziet.

Laat wat van je horen

*