29 maart 2024

Orion’s verborgen Lint van Vuur

APEX view of Orion Nebula

Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2

Op bovenstaande foto van kosmische wolken in het sterrenbeeld Orion is een Lint van Vuur zichtbaar. De oranje gloed wordt veroorzaakt door zwak licht dat wordt uitgestoten door kleine stofkorrels, op golflengten die te lang zijn om door mensen waargenomen te worden. De foto is gemaakt door de Europese APEX-telescoop in Chili.

Interstellaire gas- en stofwolken vormen de bouwstenen voor nieuwe sterren. Helaas blokkeren de stofdeeltjes onze kijk op het binnenste van deze wolken, althans in zichtbaar licht. Daarom maken astronomen gebruik van submillimeterlicht om de processen van stervorming zichtbaar te maken. Op submillimetergolflengten blokkeert het stof geen licht, maar straalt juist zelf licht uit.

De spectaculaire nieuwe foto laat slechts een klein deel zien van een veel grotere structuur: de Orion Moleculaire Wolk, in het sterrenbeeld Orion de Jager. Dit gebied vormt een kleurrijke smeltkroes van heldere nevels, hete jonge sterren en koude stofwolken. Het gebied is honderden lichtjaren groot en staat op een afstand van 1350 lichtjaar van ons vandaan. Op de foto is de submillimetergloed samengevoegd met vertrouwde opnames in zichtbaar licht.

De grote, heldere wolk in de rechterbovenhoek van de foto is de beroemde Orion-nevel, ook bekend als Messier 42. Deze nevel is goed zichtbaar met het blote oog: het vormt de middelste “ster” in het zwaard van Orion. De Orionnevel is feitelijk slechts een onderdeel van een veel groter stervormingsgebied en vormt de dichtstbijzijnde superkraamkamer van sterren.

Bron: Physorg

Share

Speak Your Mind

*