22 juli 2018

Grote uitbarstingen van dubbelster waargenomen

X-Ray Binary

Een internationaal team van astronomen hebben de eerste wetenschappelijke resultaten bekend gemaakt van de Karoo Array Telescope (KAT-7) in Zuid-Afrika. Men heeft hiermee waarnemingen verricht van de dubbelster Circinus X-1, die bestaat uit een compacte neutronenster (het restant van een massieve ster die supernova is gegaan) en een “normale” ster. De twee sterren draaien in 16,5 dagen om elkaar heen. Als beide sterren elkaar het dichtste naderen, dan zal de neutronenster materiaal van z’n begeleider gaan “opzuigen”. Hierbij worden twee straalstromen gevormd, die vanaf de polen van de neutronenster het heelal in schieten.

Tijdens de periode dat astronomen Circinus X-1 waargenomen hebben, wist het stelsel twee superkrachtige radio- en r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.