16 juli 2018

Neutrino-sterrenkunde komt nu echt van de grond met IceCube

De 28 gedetecteerde neutrino's met op de x-as hun energie in TeV en op de y-as hun relatieve hoogte t.o.v. de horizon.

De 28 gedetecteerde neutrino’s met op de x-as hun energie in TeV en op de y-as hun relatieve hoogte t.o.v. de horizon.

Als we het licht van sterren of sterrenstelsels zien – met het blote oog of met een telescoop – dan zien we in feite een bundel fotonen. In die zin bestaat ‘foton-sterrenkunde‘ al eeuwen lang en proberen we met steeds vernuftiger instrumenten ook fotonen te zien van objecten uit het vroege gedeelte van het heelal, miljarden lichtjaren van ons verwijderd. Maar naast fotonen komen we ook andere elementaire deeltjes uit het heelal, namelijk neutrino’s. Probleem daarbij is echter dat die in tegenstelling tot fotonen geen reactie aangaan met de staafjes en kegels in je oogvlies, maar dat ze dwars door je heen vliegen. Sterker nog, neem een blok lood van een lichtjaar dik en de meeste neutrino’s zullen daar met gemak ongehinderd doorheen vliegen, zonder

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.