20 juli 2018

Straalstromen van Uranus en Neptunus zijn ondiep

Neptune winds

Astronomen hebben ontdekt dat de krachtige straalstromen die woeden op Uranus en Neptunus relatief ondiepe fenomenen zijn, die alleen in de buitenste 1100 kilometer van de twee ijsreuzen voorkomen. Deze ontdekking kan helpen om de inwendige dynamiek te begrijpen van de twee buitenste planeten van het zonnestelsel (en vergelijkbare planeten die om andere sterren draaien).

De winden die waaien op Uranus en Neptunus kunnen een snelheid van 1200 kilometer per uur bereiken en zijn hiermee de krachtigste winden in het gehele zonnestelsel. Astronomen waren echter niet zeker tot op welke hoogte deze winden zich kunnen uitstrekken. Er zijn toen twee theorie

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.