16 juli 2018

Hou zou New York eruit zien op andere planeten?

Dit is New York City zoals we het allemaal kennen: veilig op aarde.

NYC Aarde

Dit is hoe New York City eruit zou zien op de zongeblakerde planeet Mercurius. De flinterdunne atmosfeer is vrijwel geheel trasparant.

NYC Mercury

De dikke atmosfeer van Venus wordt gedomineerd door kooldioxide, met wolken van zwavelzuur. Hierdoor ontstaat een gelige envelop van hete, zwavelige lucht. De skyline van New York is dan ook nauwelijks zichtbaar.

NYC Venus

Als New York City op Mars gebouwd zou zijn, dan zou de beroemde skyline bedekt zijn met rood stof. Ook de dunne kooldioxide-atmosfeer heeft een roodachtige kleur.

NYC Mars

Aan de basis van de enorme, dikke atmosfeer van Jupiter is de druk hoog genoeg om waterstof en helium vloeibaar te maken. Op deze afbeelding is New York City zo’n 100 kilometer boven de vloeibare laag geplaatst. De atmosfeer bestaat hier uit helder waterstofgas, met wolken van waterdamp, ammoniak en zwavelgassen. De bijtende atmosfeer zorgt ervoor dat het Vrijheidsbeeld (en overige metalen objecten) aangetast worden.

NYC Jupiter

De atmosfeer van Saturnus is vergelijkbaar met die van Jupiter. New York City bevindt zich opnieuw 100 km boven het vloeibare waterstof en helium en zweeft temidden van wolken van ammoniakijs en een enkele onweersbui.

NYC Saturnus

Op Uranus zal New York City geen lang leven beschoren zijn. Op sommige plekken kan de wind een snelheid bereiken van 2400 kilometer per uur (en dat is geen schrijffout!). Het zal dan ook snel gedaan zijn met het Vrijheidsbeeld. De atmosfeer van de planeet is rijk aan methaan, waardoor de lucht een aquamarijne tint heeft.

NYC Uranus

Op Neptunus waait het mogelijk nog harder dan op Uranus. Het is dan ook gedaan met New York City voordat je de naam van de stad hebt uitgesproken. De atmosfeer lijkt op dat van Uranus, maar is donkerder.

NYC Neptune

Bron: SPACE.com

Reacties

 1. Martijn zegt:

  De ironie; “(en dat is geen schijffout!)” hoort natuurlijk “schrijffout” te zijn! 😀

 2. jupiter en saturnus,
  stad blijft zweven//drijven ??
  zie een soort overeenkomst met de'”d-laag” van onze aardmantel,
  uranium en andere zware metalen drijven//zweven op ijzer !!

  niette snap.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Zo’n stad zou niet letterlijk blijven zweven, maar direct naar beneden flikkeren. Punt is dat Jupiter en Saturnus geen vast oppervlak hebben. Het zijn gasbollen, waarbij het gas op een bepaalde diepte wordt samengeperst tot vloeistof. Nabij de kern gaat deze vloeibare waterstof over in een heel exotisch en mysterieus goedje: metallisch waterstof. Of zich daarbinnen een vaste kern bevindt, daar wordt nog over getwist. Maar gasreuzen zijn heel andere ‘beestjes’ dan rotsplaneten!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.