23 juli 2018

“Mammoeten toch uitgestorven door kosmische inslag”

Younger Dryas Bolide Impact Field

Zo’n 12.800 jaar geleden ontwaakte de wereld langzaam uit de ijstijd – de gletsjers begonnen te krimpen, het klimaat werd langzaam warmer. Toen gebeurde er iets vreemds: binnen een jaar (!) stortte de wereld plotseling in een nieuwe ijstijd, een periode dat de Jongere Dryas wordt genoemd.

Over de oorzaak van deze gebeurtenis is lang gediscussieerd, met name doordat de gebeurtenis samenviel met het uitsterven van ongeveer de helft van alle grote zoogdieren. Waardoor zijn de mammoeten, mastodonten, ruizenluiaarden en sabeltandtijgers van de aardbodem verdwenen? Was dit het gevolg van de mens die iets te handig met de speer werd? Was dit het gevolg van klimaatsverandering? Of was het uitsterven van de Megafauna het gevolg van een catastrofale gebeurtenis? Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het dat laatste is: de inslag van een relatief grote meteoro

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.