19 juli 2018

Onstuimig weer op komst voor de maan Titan van Saturnus

Ligeia Mare
Wetenschappers voorspellen dat het weer op Saturnus’ grootste maan Titan komende tijd best wel eens onstuimig zou kunnen zijn. Dit vanwege het naderen van eerst de lente en vervolgens de zomer op deze maan, die als enige maan in het zonnestelsel zoiets kent als ‘het weer’. Door de verre afstand tot de zon gaat alles een stuk langzamer dan bij ons op aarde, maar de seizoenen op Titan duren gemiddeld zo’n zeven jaar. Augustus 2009 begon de zon voor het eerst te schijnen aan de evenaar van Titan en begon alles langzaam op te warmen, leidend tot een voorspelde ‘zomer’ op Titan ergens in 2017. Titan is bedekt met meren van vloeibare koolwaterstoffen, methaan en ethaan, en de temperatuur is er op dit moment iets van -178

Reacties

  1. De seizoenen doen zich natuurlijk voor op het noordelijk/zuidelijk halfrond, en niet “op Titan”.

  2. Iwald zegt:

    Even een quote uit de bron: “Titan’s seasons take about seven Earth years to change. By 2017, the end of Cassini’s mission, Titan will be approaching northern solstice, the height of summer. ” Er zijn dus wel degelijk seizoenen op Titan, alleen duren ze een tikkie langer dan bij ons.

  3. Iwald:
    ik denk dat Gert bedoeld dat er zich zowel op het zuidelijk als-op het noordelijk halfrond gelegenertijd een zomer alsmede een winter voordoet.
    schiet mij anders ook maar lek, want ik snapte het ook niet ( komt trouwens vaak voor hoor (*_*) .

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.