18 juli 2018

Nauwkeuriger afstandsbepaling maakt dwergnova SS Cygni minder vreemd dan gedacht

SS Cygni
SS Cygni is een systeem van twee om elkaar draaiende dwergsterren in het noordelijke sterrenbeeld Zwaan, die iedere 49 dagen een uitbarsting in lichtkracht meemaken. Voor een dwergnova, zoals SS Cygni ook wel wordt genoemd, is zo’n reguliere uitbarsting heel gewoon, maar in het geval van SS Cygni toch weer niet. Want tot voor kort dacht men dat de afstand van SS Cygni tot de aarde 520 lichtjaar was en die afstand maakte ‘m tot de helderste dwergnova die bekend was. Maar zo helder kon eigenlijk ook weer niet, want het mechanisme waardoor de uitbarsting op frequente momenten plaatsvind staat dat volgens de modellen die de sterrenkundigen hanteren eigenlijk niet toe. SS Cygni bestaat uit een rode dwergster en een compactere en hetere witte dwergster. Er stroomt materie van de rode naar de witte dwerg en die materie hoopt zich op in een snel rond de witte dwerg draaiende schijf, van waaruit het naar het oppervlak van de dwerg valt. Als de toevoer van materie minder wordt raakt de schijf instabiel en d

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.