28 maart 2024

Van 3 tot en met 8 juni kunnen we het ISS de hele nacht waarnemen!

iss

Credit: NASA

Er breekt volgende week een mooie periode aan voor spotters van het internationale ruimtestation ISS: in de periode van 3 juni om 14.30 uur tot 8 juni om 13.50 uur Nederlandse tijd is het ISS gedurende de gehele nacht zichtbaar. Vijf dagen dus waarin het ruimtestation continue in het zonlicht zal zijn en overal op aarde tussen de 51,6e breedtegraad – boffen, daar horen wij in Nederland dus nog net bij – de gehele nacht zichtbaar zal zijn. Eh… die genoemde begin- en eindtijden zijn toch overdag, dan zie je het ISS toch niet? Klopt, niet in Nederland tenminste, maar elders op aarde is het dan wel donker. Via de website van Heavens Above heb ik zojuist even opgezocht wanneer het ISS in Nederland (Utrecht) precies te zien is, dus inclusief de gunstige periode van 3-8 juni, en dat ziet er als volgt uit (dubbelklikken voor een grotere versie):

ISS_zichtbaarheid

Let bij de data en tijdstippen vooral op de doorkomst waarbij het ISS een grote hoogte bereikt. De kolom ‘alt’ (van altitude) bij ‘highest point’ moet te daarvoor hebben. De getallen liggen tussen 0 en 90, waarbij 0 de horizon is en 90 het punt recht boven je hoofd, het zogenaamde zenith. Een doorkomst met 70 graden of meer als hoogste punt is een uitstekende gelegenheid om ‘m waar te nemen. Hieronder is een video, waarin verteld wordt hoe je het ISS kunt waarnemen, zonder gebruik van instrumenten.

Nou kan je naar het ISS kijken als het overvliegt, maar je kunt ook proberen om het te fotograferen. Dat kan op twee manieren: de ene is met een fotocamera op statief, waarbij je de camera richt op het deel waar het ISS over zal komen en dan laat je de lens een seconde of 10 á 15 open staan, zoals ik zelf wel eens heb gedaan. De andere manier is om het ISS met een telescoop te volgen en dan te proberen om via de telescoop of een camera met telelens het ISS in detail te fotograferen. Dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk als kijken of fotograferen met een statief, maar het is te doen, zoals collega-Astroblogger Jan Brandt al eens heeft laten zien. Ik heb hier nog een video in petto en wel eentje die gaat over het volgen én fotograferen van het ISS!

Nou, veel waarneemplezier komende periode! Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*