16 juli 2018

Hubble brengt driedimensionale structuur nova T Pyxidis in beeld

Lichtecho van nova T Pyxidis
Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met de Hubble ruimtetelescoop de uitbarsting van de nova T Pyxidis in april 2011 driedimensionaal in beeld te brengen. T Pyxidis – kortweg T Pyx genoemd, gelegen in het zuidelijke sterrenbeeld Kompas (Pyxis) – is een zogenaamde recurrente nova, een witte dwerg die op gezette tijden door massatoevoer van een begeleidende gewone ster te zwaar wordt, waardoor op het oppervlak een thermonucleaire explosie plaatsvindt. Bij gewone nova neemt de helderheid van de dwergster met meer dan 12 magnituden toe, bij de tien bekende recurrente novae in de Melkweg is dat 8,6 magnituden. T Pyx kende uitbarstingen in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.