23 juli 2018

Verre sterrenstelsels verschillen van hun lokale verwanten

infared galaxy field

A field of distant galaxies as seen at long infrared wavelengths over a region about one-third the size of the moon. The poor spatial resolution of infrared telescopes coupled with the great distances of the galaxies preclude seeing their spiral (or other) structures, but their different colors are apparent. A new study of 2500 distant infrared galaxies concludes they are more varied than local galaxies, probably due to different kinds of dust and dusty conditions in these early objects.

Lokale sterrenstelsels (stelsels die niet verder weg staan dan pakweg 200 miljoen lichtjaar) vormen een blauwdruk voor ons begrip van het gedrag van sterrenstelsels. Ze vormen de basis voor modellen die toegepast worden op hun neven en nichten op grotere afstand. Een belangrijke vraag voor astronomen is of verre sterrenstelsels processen kennen die in lokale stelsels niet voorkomen. Oftewel: is ons begrip van lokale sterrenstelsels wel voldoende om het gedrag van verre sterrenstelsels te verklaren?

Een team van astronomen heeft gebruik gemaakt van waarnemingen die verkregen zijn door infraroodtelescopen, zoals Spitzer- en (de inmiddels overleden) Herschel-ruimtetelescopen. Aan de hand van deze waarnemingen heeft men 2500 vergelegen sterrenstelsels uitgebreid gecheckt op helderheid, temperatuur en soortgelijke zaken.

Wat blijkt? Het stof in verre, heldere sterrenstelsels is warmer dan het stof in vergelijkbare stelsels in het lokale universum. Schijnbaar is het gedrag van het

Reacties

  1. Anoniem zegt:

    indien zoals in een eerder blogje van afgelopen week wordt geopperd dat de dichtheid van het jonge universum vele malen hoger was dan nu het geval is zal die hogere temperatuur daar een volstrekt ( schat ik zo in ) logisch gevolg van zijn.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.