24 juni 2018

Een 40 cm F 4.5 klassieke TrussDobsontelescoop in 4 weken! (deel 1)

De kakelverse 40 Dobson in de Biesbos tijdens de "first light ceremonie"

De kakelverse 40 Dobson in de Biesbos tijdens de “first light ceremonie”

Ofwel het geheime project “HernieJanus” , de bouw van een dikke vette

Reacties

 1. klasse !

 2. Anoniem zegt:

  Ben benieuwd naar deel 2. Petje af.

 3. PAUL ROBBRECHT zegt:

  Ik ben op zoek naar een dobson telescoop 16″. Graag met Go To. Mag 2de hands zijn. Kunt u mij helpen?
  En zo een telescoop zelf bouwen: hoe gaat dat? Waar vind ik de benodigdheden? Hoeveel zou mij dat kosten? Wat kost Go To?

 4. Jan Brandt zegt:

  Hoi Paul,

  een 40cm Dobson?? Welk een verstandige keuze, het waarnemen met zo’n monster is namelijk een geweldige ervaring maar goed ik ben natuurlijk een tikkie bevooroordeeld..hihi!!
  Tja….wat moet ik nu eens op die vraag van jou gaan zeggen…want..eh…er kan namelijk best wel veel. Zelf bouwen? Natuurlijk…maar hoe handig ben je, want zo’n monster in elkaar prutsen is echt een heel groot project en dan heb ik nog alleen maar over zo’n ding bouwen met kant en klare optiek. Wil je zelf ook nog je eigen optiek slijpen dan wordt het nog weer een stukkie pittiger maar absoluut niet ondoenlijk want velen zijn jou hier in voorgegaan.
  Ik kan van hieruit niet zien “hoe links of rechts jouw handen zijn”, dat is helaas voor jou…aan jou te bepalen!
  Er zijn genoeg boeken hierover geschreven….”The Dobsonian telescope” door David Kriege en Richard Berry is een hele goede!! Over het bouwen van telescopen, in de amateur-atronomen wereld ook wel aangeduid met de term ATM (ros kreet die maar eens door Google) Amateur Telescope Making, zijn zoiezo hele boekenkasten volgeschreven!!!

  Zo’n ding kopen nieuw danwel tweede hands? Ook geen probleem hedentendage….ga maar eens kijken op de website TE-LES-KOOP, maar ook op marktplaats heb ik dit soort monsters soms wel eens zien voorbijkomen.
  Er zijn in Nederland enkele commerciele bedrijfjes die nieuwe telescopen en dus ook spikslpinter nieuwe 40cm Dobsons verkopen…Ik woon in de regio zuid holland en dus ga ik nog wel eens op de “astronomische koffie” bij Robtics in Leidschendam waar ik prima ervaringen mee heb.
  Maar er zijn genoeg andere ook goede leveranciers van complete telescopen en onderdelen voor de ATM ‘er in Nederland en het buitenland. ….En ook hier geld weer…helaas pindakaas….jij zult zelf moeten bepalen wat je leuk vind in het gigantische aanbod aan “astronomisch speelgoed”. Wat dat betreft hebben de “new kids on the astro-block” het wel en niet makkelijk…er is zoveel (goed spul) en er kan zo veel en daar moet jij helaas zelf in gaan bepalen wat “jouw smaak is”.

  Overigens, een Dobson met Go To?? Vooral doen!! Ik weet niet hoeveel uren jij al achter je kiezen hebt al navigerend onder de sterrenhemel maarre…als je wat dit betreft nog een “novice” bent, we leven in moderne digitale tijden en dus maak er gebruik van…..MAAR….het hoeft niet, het kan ook nog gewoon “old school” met een sterrenkaart en zoekertje al “starhoppend en wel” zoals uw nedrig scribent al zo’n 40 jaar pleegt te doen.
  en ook hier weer…aan jou de keuze wat je wil en wat je kan!!
  Ik kan nog vele pagina’s volpennen aangaande deze materie maarre…laat ik het voorlopig hier maar effe bij laten.
  Pieker ze..en happy dobson hunting!!

 5. Eh… Jan, met dat `ga maar eens kijken op de website TE-LES-KOOP`, bedoel je daarmee deze?

 6. Oh je bedoelt deze!

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.