18 juli 2018

Planeet op verrassende plaats ontdekt

TW Hydrae disk and planet

Een team van onderzoekers heeft ontdekt dat exoplaneten op grote afstand van hun moederster kunnen ontstaan. De planeet in kwestie bevindt zich in een stoffige schijf rondom de ster TW Hydra, dat ongeveer twee keer kleiner is dan de zon. De afstand tussen de planeet TW Hydra b en de moederster bedraagt zo’n 80 AU, oftewel twee keer de afstand tussen Pluto en de zon. Het komt als een verrassing dat planeten op zo’n grote afstand kunnen ontstaan, zeker als de moederster kleiner en koeler is dan de zon.

De stoffige planeetvormende schijf bevindt zich op relatief korte afstand tot de aarde – ongeveer 176 lichtjaar. Met de Hubble-ruimtetelescoop heeft men de structuur van de schijf in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.