17 juli 2018

Nieuwe inzichten verkregen in zwarte gaten

black hole accretion disk

Uit onderzoek is gebleken dat de meest energierijke straling dat door zwarte gaten wordt uitgezonden verband houdt met de manier waarop materie in het zwarte gat valt. Zwarte gaten zijn de meest compacte objecten in het universum. Stellaire zwarte gaten ontstaan door massieve sterren die hun brandstof hebben opgemaakt. Als gevolg hiervan stort de ster in, waarbij de complete kern van de ster wordt samengeperst tot een dichte bal van materie: een zwart gat.

Materie dat door een zwart gat wordt aangetrokken, valt niet direct naar binnen, maar volgt een spiraalbaan. Hierdoor ontstaat een zogenaamde accretieschijf rondom het zwarte gat, waarbij de temperatuur en dichtheid toeneemt naarmate je verder naar binnen gaat. Uiteindelijk wordt een temperatuur van twaalf miljoen graden bereikt: 2000 keer heter dan het oppervlak van de zon! Bij zo’n temperatuur gaat het gas zogenaamde “zachte” r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.