23 juli 2018

Waarom het ontmoeten van aliens helemaal niet op Star Trek zal lijken

exobiologyDe nieuwste Star Trek film roept een eeuwige vraag op: waarom zijn de Klingons (of Cylons, of Daleks) altijd op ongeveer ons eigen technologische niveau? Natuurlijke moeten interplanetaire vijanden aan elkaar gewaagd zijn, anders levert het een saaie film op. Maar dit beeld staat ver van de werkelijkheid: de technologische vooruitgang van het leven op aarde (zoals is vastgesteld uit de paleontologie, archeologie en de moderne geschiedenis) indiceert dat dit clich

Reacties

 1. Star Trek First Contact laat toch zien dat er best een leuke film is te maken als mensen hun eerste contact maken met buitenaardse wezen die vele malen verder zijn in ontwikkeling.

 2. Jan (H) zegt:

  In die Star Trek film waar de mensen voor het eerst op Warpsnelheid een ruimtereis maken laten ze een verschil in technologische vooruitgang zien tussen de mensen en de Vulcans en komen we in contact omdat die beschaving met hogere techn. vooruitgang van de Vulcans doordat zij ons herkennen aan iets wat zij ook hebben, nl. warp-spoor. Maar de Vulcans zijn daar veel verder in. Vanaf dat moment werd in de vervolgseries en films – volgens mij – de technologie van de Vulcans met ons gedeeld en gaan we vanaf dan gelijk op in technologische ontwikkeling omdat het gedeeld wordt. Dus als op die manier verschillende beschavingen met elkaar in contact komen en vanaf dat moment elkaars technologie gaan delen zal je wel degelijk veel Alien beschavingen krijgen die op gelijk technologisch niveau met elkaar staan.

  Leuk hoor, zo fantaseren.

 3. Interessant zegt:

  Interessante theorie, maar laten we dan uitgaan dat we zijn ontstaan door panspermie en dat de gemiddelde afstand tussen ons en de primaire planeet waarvan die panspermie komt hetzelfde is als planeet X en die primaire planeet. Dan zouden we op ongeveer dezelfde tijd zijn ‘aangekomen’ en wellicht ook ontwikkelen.
  Dan zouden we heel goed in een timeframe van binnen 100 jaar kunnen komen.

  Los daarvan denk ik dat op het moment dat een soort bewustzijn krijgt op een niveau zoals wij dat hebben, het zich ook voor kan stellen dat er veel geavanceerdere soorten zijn. En wie zegt er dat we dezelfde technologische vooruitgang maken op elk front als eventuele aliens?
  Misschien zijn zij veel verder op ruimtevaart gebied, maar zijn wij verder op bijvoorbeeld oorlogsgebied. Je moet er maar net aan denken!

  • Anoniem zegt:

   “Dan zouden we op ongeveer dezelfde tijd zijn ‘aangekomen’ en wellicht ook ontwikkelen.
   Dan zouden we heel goed in een timeframe van binnen 100 jaar kunnen komen.”

   Incorrect, de situatie zal elke keer anders zijn, en zal dan ook een compleet andere evolutie ondergaan.

   “Los daarvan denk ik dat op het moment dat een soort bewustzijn krijgt op een niveau zoals wij dat hebben […]”

   Ook incorrect en behoorlijk arrogant. Zelfbewust zijn is iets zelfbehoud, een buitenaardse denkt er misschien anders over, en erkent niet dat wij ook zelfbewust zijn.

   “Misschien zijn zij veel verder op ruimtevaart gebied, maar zijn wij verder op bijvoorbeeld oorlogsgebied.”

   Ook een foute assumptie; we zien het Al op onze eigen planeet. Een natie die toegang tot energie heeft, heeft ook een welvarend land, maar heeft ook een machtig leger. Simpel gezegd: wie toegang heeft tot energie, heeft ook toegang tot een groot destructieve kracht.

   “Je moet er maar net aan denken!”

   En daar zit de crue, een uitvinding sluit niets in of uit, ook niet de daaropvolgende uitvindingen.

 4. Mario zegt:

  We mogen dan wel technologisch enorme vooruitgang boeken op het socio-economisch vlak hebben we nog veel te leren en zullen radicale beslissingen moeten genomen worden.
  Niet dat we geen vooruitgang boeken op socio-economisch vlak maar de snelheid waarmee dit gebeurd i.v.g. met de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt , zie ik de kloof alleen maar groter worden.

 5. NextStep zegt:

  Interessant stuk!
  Lijkt me inderdaad onwaarschijnlijk dat ze ons als gesprekspartner zien.
  Als je de redenering dóórtrekt zou je denken dat ze ons eerder ontdekken dan wij hen.
  Wat kunnen we dan verwachten?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.