28 maart 2024

Witte dwergster vertoont vreemde pulsaties

white dwarf structure

Credit: Berkeley

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft pulsaties waargenomen bij een witte dwerg – de langzaam afkoelende kern van een uitgedoofde ster. De ontdekking stelt astronomen in staat om in het inwendige van de ster te ‘kijken’, ongeveer zoals aardbevingen seismologen in staat stellen om het inwendige van de aarde te onderzoeken.

De witte dwerg, die GD 518 wordt genoemd, staat op een afstand van ongeveer 170 lichtjaar in het sterrenbeeld Draak. Hij is ongeveer 1,2 keer zo zwaar als de zon, maar kleiner dan de aarde. Deze eigenschappen wijzen erop dat de oorspronkelijk ster meer dan zeven keer zo zwaar was als de zon. GD 518 is verreweg de zwaarste witte dwerg waarbij pulsaties zijn waargenomen. De pulsaties van GD 518 komen tot uiting in quasi-regelmatige helderheidsveranderingen met een periode van 400 tot 600 seconden.

De astronomen staan nu voor de moeilijke taak om de waargenomen pulsperioden in overeenstemming te brengen met de voorspellingen van de verschillende modellen die voor de inwendige structuur van deze objecten bestaan. Het inwendige van een witte dwerg lijkt meer op een gekristalliseerde vaste stof dan op een vloeistof of gas.

De eerste waarnemingen laten zien dat de oscillaties van GD 518 sterk wisselend zijn: tijdens sommige nachten houdt de witte dwerg zich zelfs muisstil. Volgens de astronomen kan dat betekenen dat de materie in zijn inwendige dermate sterk is samengeperst dat de ‘bevingen’ niet erg ver de diepte in kunnen, waardoor ze gevoeliger zijn voor fluctuaties dan de pulsaties van andere witte dwergen. Bron: Astronomie.nl.

Share

Speak Your Mind

*