28 maart 2024

Bouwmateriaal nieuwe sterren ontdekt in verre heelal

Spinnenweb en CO

Het spinnenweb met het gedetecteerde koolmonoxide (rechts). Credit: B. Emonts et al (CSIRO/ATCA)

Met behulp van een Australische radiotelescoop hebben astronomen het bouwmateriaal gevonden voor de vorming van de eerste sterren in verre protostelsels. Deze protostelsels worden waargenomen op het moment dat het universum slechts drie miljard jaar oud was. De ontdekking kan ons helpen te begrijpen hoe de eerste sterrenstelsels hun sterren gemaakt hebben.

Het ruwe bouwmateriaal voor sterren bestaat uit koud moleculair waterstofgas (H2). Het kan niet direct waargenomen worden, maar zijn aanwezigheid kan wel vastgesteld worden aan de hand van een “traceergas”, namelijk koolmonoxide, dat radiogolven uitzendt.

Bij het onderzoek is een massieve verzameling van stervormende “klonters” bestudeerd, die bezig zijn om samen te komen tot een enkel massief sterrenstelsel. Deze structuur, het Spinnenweb genoemd, bevindt zich op een afstand van zo’n 11 miljard lichtjaar. Het team heeft ontdekt dat het Spinnenweb 60.000 miljoen (zes keer tien tot de macht 10) zonnemassa’s aan waterstofgas bevat, verspreid over een gebied van 250.000 lichtjaar. Dit vormt de brandstof voor de stervorming die overal in het spinnenweb is waargenomen.

Bron: CSIRO

Share

Speak Your Mind

*