23 juli 2018

Drie potentieel leefbare exoplaneten bij één ster ontdekt

Gliese 667 ABC sterren

Een team van astronomen heeft met een combinatie van nieuwe waarnemingen en bestaande gegevens van het HARPS-instrument ontdekt dat het planetenstelsel van de ster Gliese 667C minstens zes planeten telt. Maar liefst drie van deze planeten zijn

Reacties

 1. Anoniem zegt:

  als die leefbare zone zo scherp begrensd wordt , waarom denken wij dan eventueel leven te kunnen vinden onder het ijs van de manen rond jupiter ?
  ik weet wel dat die gedachtegang is gebaseerd op thermische warmte al dan niet ontstaan door getijdekrachten,
  maar als dat daar kan dan kan dat overal.
  en zoals bekend hebben zee-dieren (ongetwijfeld zee vanwege opgeloste zouten en mineralen) zoals bijv. octopussen en zeekatten een goed ontwikkeld zintuiglijk en communicatief systeem aan boord wat hen maakt tot potentiële “gesprekspartners”.
  of willen we persé handjes schudden, gôh laten voornoemde er toevallig nu een heleboel hebben (*_*)

  • Die leefbare zone geldt voor leven zoals wij dat hier op aarde kennen. m.a.w. binnen deze zone is het goed mogelijk dat aardse omstandigheden gelden.

   Het is echter niet per definitie zo dat de omstandigheden op onze aarde de enige zijn waarin leven kan ontstaan, maarr is het wel zo dat we daarvan zeker weten dat er leven in kan ontstaan en daardoor wordt als eerste gezocht naar planeten met deze condities.

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Ja precies. De leefbare zone is de zone waarop vloeibaar water aan het oppervlak van een wereld kan bestaan. Natuurlijk is ook buiten die zone leven mogelijk, maar van grote afstand kun je niet vaststellen of een ijswereld een ondergrondse oceaan heeft. We kunnen we vaststellen of een planeet een oppervlakte-oceaan heeft. Dus binnen de leefbare zone zijn dus “aardes” mogelijk. Let wel: mogelijk! Venus en Mars liggen in principe immers ook in de leefbare zone van de zon, Mars meer dan Venus.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.