19 juli 2018

Reusachtige stormen op Saturnus verklaard

Great White Spot Saturn

De reusachtige stormen op Saturnus worden nu beter begrepen. Door gegevens die verzameld zijn door de Cassini-ruimtesonde te combineren met computermodellen, hebben wetenschappers nu voor het eerst het gedrag van deze stormen kunnen verklaren.

Ongeveer ieder Saturnusjaar (vergelijkbaar met 30 aardse jaren) wordt er een enorme storm geproduceerd op de ringplaneet, waarvan de effecten over de hele planeet gevoeld kunnen worden. Deze reusachtige stormen staan bekend als Grote Witte Vlekken, als gevolg van hun roomwitte voorkomen in de atmosfeer van Saturnus. De eerste waarneming van zo’n storm is verricht in 1876; de Grote Witte Vlek van 2010 was de zesde.

In het geval van de meest recente Grote Witte Vlek bevond de Cassini-planetenverkenner zich op de ideale positie om waarnemingen in hogeresolutie te verrichten. De storm begon als een kleine, witte wolk op het noordelijke halfrond. Deze vlek is snel gaan groeien en is zeven maanden lang actief gebleven. Na verloop van tijd werd er een bataljon van witte wolken gegenereerd, die allemaal zijn gaan uitbreiden. Het gevolg was een turbulente ring met een oppervlak van miljoenen vierkante kilometers! Dankzij het nieuwe onderzoek zijn de verborgen geheimen van dit fenomeen blootgelegd.

De astronomen hebben foto’s van Cassini geanalyseerd, om te achterhalen wat de windsnelheid is in de “kop” van de storm, het punt waar alle activiteit vandaan komt. Dit is het gebied waar de storm in wisselwerking stond met de circulerende atmosfeer, waardoor zeer krachtige winden zijn ontstaan, van gemiddeld zo’n 500 km/u.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.