19 juli 2018

Gigantische krater op Antarctica ontdekt

Satellietbeeld Antarctica

Wetenschappers hebben een enorme krater onder de dikke ijslaag van het Antarctische oppervlak gevonden. Deze is mogelijk een aantal jaar geleden ontstaan door een kolossale overstroming, ongeveer drie kilometer onder het ijs. Dat meldt het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Ver onder de dikke Antarctische ijslaag liggen meren van zoet water die geen directe verbinding met de oceaan hebben. Deze meren zijn voor wetenschappers van groot belang om de dynamiek van ijs en de watertransport onder het bevroren oppervlak te begrijpen.

Europese wetenschappers hebben nieuwe metingen van de CryoSat (een wetenschappelijke aardobservatiesatelliet van ESA) en oude gegevens van NASA’s ICESat

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.