28 maart 2024

Zó nieuw heb je de Nieuwe Maan nog nooit gezien

Credit: Thierry Legault

Credit: Thierry Legault

Volgens de Sterrengids 2013 was het maandag 8 juli 2013 om 09.14 uur Nederlandse tijd Nieuwe Maan, het moment dat de maan precies tussen de aarde en de zon staat en we dus tegen de schaduwkant van de maan kijken. Je snapt dat de maan op dat moment niet te zien is. En toch slaagde de Franse astrofotograaf Thierry Legault er in om op datzelfde tijdstip van 09.14 uur de maan toch te fotograferen, d.w.z. een uiterst smalle reep van de maan. Op dat moment stond de maan slechts 4,4° van de zon vandaan – da’s negen keer de diameter van de zon of maan – dus je snapt dat het op dat moment bij vol zonlicht uiterst licht was en daarom extreem moeilijk om de maan te fotograferen. Legault wist de maan met een infraroodfilter (850 nm) te fotograferen en dat filter gebruikte hij niet voor niets: in het infrarood was de maansikkel 400 keer zwakker dan het daglicht, in optisch licht 1000 keer. Op z’n website legt hij precies uit hoe het fotograferen in z’n werk ging. Hieronder een kaartje van de zon en de maan op het moment van de foto.

Nieuwe Maan

Credit: Thierry Legault

Met z’n waarneming van deze nieuwste nieuwe maan was Legault ook de eerste ter wereld die de maand Ramadan zag beginnen. Ik heb zelf in maart dit jaar ook een vrij nieuwe maan gezien, tijdens mijn poging om komeet Pan-STARRS waar te nemen. Ik zag die smalle maansikkel 21 uur na Nieuwe Maan, voor mij een persoonlijk record. Mmmmmm, werk aan de winkel om dat record een keer te gaan verbreken. Bovenstaande foto van Legault is met zijn persoonlijke toestemming geplaatst. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Toch heb ik zelf ook de Maan een keer zo jong gefotografeerd: tijdens de zonsverduistering in 2006.

  2. Anoniem zegt

    gaat het nu om dat smalle streepje zonlicht wat we zien ??
    zelf heb ik het idee nieuwe maan (in haar volledigheid) met regelmaat gezien te hebben,
    kennelijk veroorzaakt door de invloed van tegenlicht (van wat of waarvandaan dan ook) en of lichtvervuiling.
    maar nogmaals , misschien telt dat niet en hoort dat niet te mogen in “waarachtig observatieland”

    • Yep, het gaat om dat smalle gebogen streepje licht, feitelijk zonlicht dat op de maanrand wordt gereflecteerd. Ik weet niet wat je bedoelt met de nieuwe maan in haar volledigheid, maar die kan je nooit gezien hebben, zeker niet met het blote oog, omdat die maan te dicht bij de zon staat en je verblind zou worden. Wat je wel kan zien is een smalle maansikkel één of twee dagen ná Nieuwe Maan.

      • Ik denk dat vrager bedoelt dat hij ook het donkere deel ziet bij een jonge maansikkel.
        Zie
        http://www.astroblogs.nl/2012/03/26/asgrauwe-schijnsel/

      • Anoniem zegt

        “in haar volledigheid” dat je de hele maan maan in grijs//zwart-tinten kunt zien.
        en dus zonder sikkeltje.
        en of dat nu komt door reflecterend licht van de oceanen of polaire sneeuwgebieden of stedelijke lichtvervuiling of nog iets anders dat zou ik niet weten.
        heb al eens eerder gemeld een vrijwel onbelemmerd zicht op zon en vaak ook maanopkomst te hebben.
        als het niet kan, heb ik zo goed als zeker iets over het hoofd gezien, zal er bij gelegenheid extra aandacht aan schenken.

        • Anoniem zegt

          aanvullend aan Paul, ja dat is wat ik bedoel, maar dan wel ook bij een minieme als die er al is maansikkel.
          hoe lang duurt dat sikkelloos zijn eigenlijk ?

          • Tsja, zoals je aan Legault z’n foto kunt zien heeft de maan zelfs op het moment supreme een sikkel. Hij is dus kennelijk nooit sikkelloos. Leuk woord trouwens, sikkelloos.

  3. Anoniem zegt

    is dat moment suprême ( dus het wel//niet sikkel-loos zijn) niet afhankelijk van de breedtegraad en jaargetijde.

Speak Your Mind

*