21 juli 2018

Monstersterren zullen niet zo gauw samensmelten en zwaartekrachtsgolven uitzenden

De sterrenhoop R136 in de Tarantulanevel bevat talloze monstersterren, 200 tot 300 keer zwaarder dan de zon

De sterrenhoop R136 in de Tarantulanevel bevat talloze monstersterren, 200 tot 300 keer zwaarder dan de zon

Al sinds de jaren zestig proberen natuurkundigen met allerlei instrumenten de door Albert Einstein voorspelde zwaartekrachtsgolven te ontdekken, de rimpels in de ruimtetijd, die het gevolg zijn van extreme omstandigheden zoals botsende zwarte gaten. Dat men die zwaartekrachtsgolven tot op heden niet heeft gedetecteerd komt omdat de botsingen van stellaire zwarte gaten in onze eigen Melkweg te weinig extreem zijn of omdat de botsing van superzware zwarte gaten – bijvoorbeeld als complete sterrenstelsels botsen en samensmelten – te ver weg is. Maar wat nu als de gigantisch zware sterren in de sterrenhoop R136 in de Tarantula nevel in de Grote Magelhaense Wolk, die kortgeleden zijn ontdekt en die soms 200 tot 300 keer zo zwaar als de zon zijn, te dicht bij elkaar komen, botsen en samensmelten? Geeft dat dan geen detecteerbare zwaartekrachtsgolven? De afstand tot R136 is 163.000 lichtjaar, voor sterrenkundigen dichtbij genoeg om mogelijke zwaartekrachtsgolven van botsende monstersterren te detecteren.

Voorstelling van twee samensmeltende zwarte gaten, die zwaartekrachtsgolven produceren

Voorstelling van twee samensmeltende zwarte gaten, die zwaartekrachtsgolven produceren

Een team sterrenkundigen onder leiding van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.