29 maart 2024

Zonnelussen bevatten optische illusies

Coronale lussen

Credit: NASA/SDO

De atmosfeer van de zon, de corona, blijft wetenschappers met een mysterie opzadelen. Waarom is het zo heet? Het zichtbare oppervlak van de zon heeft een temperatuur van “slechts” 6000 graden, maar als je verder naar boven gaat schiet de temperatuur ineens naar miljoenen graden. Het is als een kampvuur dat steeds heter wordt naarmate je er verder vandaan gaat staan.

Om te begrijpen hoe de corona zo verhit wordt, bestuderen sommige sterrenkundigen enorme coronale lussen. Deze structuren hebben de vorm van een omgekeerde letter U en markeren de plaatsen waar zonnegassen en -plasma meegenomen worden door de magnetische veldlijnen van onze moederster.

De beste foto’s van de zon suggereren dat deze lussen een constante breedte hebben, ongeveer zoals touw. Nu laat een nieuwe studie zien dat dit een optische illusie is: de lussen beginnen smal en lopen breed uit. Dit heeft belangrijke complicaties voor de coronale verhitting: als de lussen een dergelijke geometrie hebben, is er minder energie nodig om de corona te verhitten.

Helaas is het met de huidige instrumenten niet mogelijk om de structuur van de lussen direct te zien. Om de optische illusie te voorkomen zijn simpelweg gevoeliger instrumenten nodig, die nog niet beschikbaar zijn.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    dat het naar boven toe heter wordt is binnen een zogenoemde vlamkegel normaal.
    zie kaars, bunsenbrander, lasvlam.
    ergens is een optimaal punt waar de temperatuur het hoogst is.
    en ik vrees dat dat op//boven de zon niet anders zal zijn.

Speak Your Mind

*