17 juli 2018

Magnetische ‘voorlopers’ van zonnevlekken waargenomen

proto solar spot

Spatial maps of the magnetic field (top row), and several travel-time differences from helioseismology, averaged over close to 100 areas of Sun where an active region subsequently emerged. Time increases from left to right, with emergence occurring at time 0. There is a clear, persistent feature in the center of each image in the top two rows, as well as more complicated anti-symmetric features in the bottom two rows, indicating measurable differences from areas where no emergence took place.

Subtiele veranderingen in het magnetische veld aan het zonsoppervlak verraden ruim van tevoren wanneer en waar er nieuwe zonnevlekken zullen opduiken, zo blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door zonnewetenschappers.

De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van de gegevens van een netwerk van zonnetelescopen (GONG) en de satelliet SOHO. Uit die gegevens blijkt dat er soms al meer dan een dag v

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.