28 maart 2024

Magnetische ‘voorlopers’ van zonnevlekken waargenomen

proto solar spot

Spatial maps of the magnetic field (top row), and several travel-time differences from helioseismology, averaged over close to 100 areas of Sun where an active region subsequently emerged. Time increases from left to right, with emergence occurring at time 0. There is a clear, persistent feature in the center of each image in the top two rows, as well as more complicated anti-symmetric features in the bottom two rows, indicating measurable differences from areas where no emergence took place. Credit: NWRA

Subtiele veranderingen in het magnetische veld aan het zonsoppervlak verraden ruim van tevoren wanneer en waar er nieuwe zonnevlekken zullen opduiken, zo blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door zonnewetenschappers.De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van de gegevens van een netwerk van zonnetelescopen (GONG) en de satelliet SOHO. Uit die gegevens blijkt dat er soms al meer dan een dag vóór de verschijning van een zonnevlek kleine veranderingen optreden in het magnetische veld ter plaatse. Die veranderingen zijn zo subtiel dat het (nog) niet mogelijk is om het ontstaan van afzonderlijke zonnevlekken te kunnen voorspellen.

Bij het onderzoek zijn twee reeksen gegevens verzameld: de ene van gebieden op de zon waar zich uiteindelijk zonnevlekken vormden, de andere van gebieden waar dat niet gebeurde. Een uitvoerige statistische analyse laat zien dat de twee soorten gebieden kleine onderlinge verschillen vertonen – niet alleen op, maar ook onder het oppervlak. Het belangrijkste verschil is de magnetische veldsterkte. Zonnevlekken zijn relatief koele gebieden op de zon waar het magnetische veld sterker is dan in de omgeving. Volgens een veelgebruikt model voor het ontstaan van zonnevlekken, worden er diep in het inwendige van de zon bundels van magnetisch veld gegenereerd die vervolgens opstijgen en aan de oppervlakte komen. Bron: Astronomie.nl.

Share

Speak Your Mind

*