18 juli 2018

Venus, badend in het zodiakaal licht van komeetstof

Venus en het zodiakaal licht (credit: Rudi Dobesberger)
Vorig jaar november stond Venus aan de oostelijke ochtendhemel te schitteren en kon men ‘m voor zonsopkomst bewonderen. Op 16 november 2012 maakte de Oostenrijkse astrofotograaf Rudi Dobesberger vanuit het Kalkalpen National Park in Oostenrijk deze prachtige foto van Venus. Helemaal links boven de horizon zie je de gele gloed van Wenen, dat zich 150 km verderop bevindt, rechts van Venus aan de horizon is de gloed van Graz te zien, 110 km verderop. Wat direct opvalt is de witte waas die over Venus hangt en die in een soort straal naar rechtsboven wijst, richting het sterrenbeeld Leeuw. Venus heeft daardoor wel iets van een komeet weg, maar dat is natuurlijk niet zo. En toch heeft het in zekere zin weer wel met kometen te maken. Die waas wordt namelijk het zodiakaal licht genoemd, dat z’n naam ontleent aan de zodiak, de dierenriem. Het wordt soms ook wel

Reacties

 1. Remco H. zegt:

  Als groot fan van Queen en Astroblogs.nl vind ik de laatste link van Brian May erg interessant, dank hiervoor! Is er nog meer van zijn eerdere werk te vinden ergens?!

 2. Thanks for posting this picture.
  On dark outum and winter nights with fog over the citys we maesured up to 21,6mag
  skybrightness similar to namibia nights.
  I think this places in the heart of europa is worth to be protected as a dark sky park.
  We try to get UNESCO natureheritage for eastern alpine region of austria.

  http://www2.astronomicalheritage.org/

  CS Rudi

 3. Rudi, thanx for this information. Maybe I can make a blog about this event. It sounds great. By the way, thanx to all the links in your comment my spamfilter filtered it out as spam, but I could survive it. 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.