19 maart 2024

De ILC – opvolger van de Large Hadron Collider – wordt in Japan gebouwd

ilc

Credit: linearcollider.org

Deze week is bekend geworden dat de International Linear Collider (ILC) gebouwd zal gaan worden in het bergachtige gebied genaamd Kitakami in de provincie Iwate in Japan. De ILC is een 31 km lange langwerpige deeltjesversneller, die de opvolger zal zijn van de 27 km lange ronde Large Hadron Collider (LHC), van CERN bij Genéve in Zwitserland en Frankrijk. Worden bij de LHC protonen met bijna de lichtsnelheid tegen elkaar gekwakt, hetgeen talloze andere deeltjes doet ontstaan, zoals Higgs bosonen, bij de ILC zullen electronen en hun antideeltjes positronen tegen elkaar worden gekwakt – vergeef mij de uitdrukking – en ook dat levert interessante producties van deeltjes op, waarbij de botsingsenergie zo’n 500 GeV zal bedragen – later hoopt men 1000 GeV te bereiken. Groot voordeel van de e+e–botsingen boven de pp-botsingen: ze zijn veel ‘schoner’, d.w.z. ze leveren veel minder oninteressante deeltjes op, die alleen maar voor ruis kunnen zorgen. Hieronder de plek waar de ILC zal worden gebouwd, samen met een andere Japanse kandidaat-site, die afviel.

japanse_sites

Credit: linearcollider.org

De bouw van de ILC zal ongeveer 5,8 miljard euro gaan kosten en dat bedrag zal worden gesplitst tussen Japan, Europa en de VS. Vanwege de schone botsingen van de electronen en positronen zal de ILC als een echte ‘Higgs bosonfabriek’ gaan fungeren, waar men meer te weten wil komen over de eigenschappen van dit illustere deeltje, waarvan het bestaan ervan op 4 juli 2012 door de LHC werd bevestigd. De bouw zal ergens rond 2015-2016 beginnen en zal niet eerder klaar zijn dan in 2026. Bron: Quantum Diaries.

Share

Comments

  1. Hopelijk bouwen ze het wel een beetje aardbevingsbestendig…

    • Ja, dat is inderdaad een punt van zorg, Japan is nou niet echt een stabiel aardbevingsloos land. Wat dat betreft hadden ze dat ding beter in Nederland kunnen bouwen – uitgezonderd Groningen dan.

      • ja exact, toen ik het vanmiddag las moest aan (radio) kootwijk denken, een mooie plek in lekker stabiel zand,
        elke bouwer zal zeggen niets is beter dan zand.
        en als je het kaartje bekijkt is dat ongeveer de plek waar fukushima ligt, misschien willen ze daar het energievermogen wel vandaan halen, als de boel daar weer draait.

      • De ILC is op geen énkele manier te vergelijken met een energiecentrale, zoals die van Fukoshima.

        Het is een meetopstelling. Zodra het “vacuüm” en/of de koeling en/of de elektrische velden en/of de magnetische velden wegvallen stort het hele meetsysteem in elkaar. Zonder énig gevaar voor de omgeving.

        Het gaat in de meetopstelling om elektronen en positronen. Weliswaar met een zeer hoge energie, elk. Maar het zijn er maar zéér, zéér weinig. Voor de indringdiepte durf ik geen berekende schatting te maken. Een licht, geladen, deeltje als een elektron/positron zal in een omgeving van zware atomen (de beoogde detector, de wand van ILC en de bodem) niet ver komen. 1 cm. lijkt mij al een optimistische schatting.

        • je bent iets te voorbarig met je opmerking.
          ik schreef dat de nabijheid van Fukushima wellicht is gekozen om vandaar te noodzakelijke energie te betrekken, er wordt immers overwogen om de onbeschadigde reactoren 5 en 6 bij gelegnheid weer op te starten, en daar ILC pas rond 2026 klaar is , is er dus tijd zat.
          overigens is site-B ook precair omdat Kyushu een zeer flinke en actieve vulkaan herbergt.
          dus ja waarom in vredesnaam Japan.

  2. ja sorry hoor Gert, ik had je geboortejaar even over het hoofd gezien.
    mensen van 109 jaar oud kun je het niet kwalijk nemen wat en waarom ze iets schrijven en het zich vervolgens niet meer weten te herinneren (*_*)

Speak Your Mind

*