28 maart 2024

Onderzoekers ontdekken ‘magmatisch water’ aan oppervlakte maan

De centrale piek van de Bullialdus inslagkrater op de maan

De centrale piek van de Bullialdus inslagkrater op de maan. Credit: 
NASA Goddard/Arizona State University

Gebruikmakend van het Moon Mineralogy Mapper (M3) instrument van de NASA aan boord van de Indische maansonde Chandrayaan-1 hebben onderzoekers op het oppervlakte van de maan in mineraalkorrels zogenaamd magmatisch water ontdekt, water dat afkomstig is van diep uit het inwendige van de maan. Het is voor het eerst dat vanuit een om de maan cirkelende sonde aanwijzingen voor het bestaan van magmatisch water zijn gevonden. Eerder vond men het ook in rotsen die met de Apollo missies naar de aarde waren meegenomen.

Met de M3 werd naar de inslagkrater Bullialdus vlakbij de evenaar van de maan gekeken, een krater waarbij de centrale piek (zie afbeelding) bestaat uit materiaal dat vanuit het binnenste van de maan naar boven is gekomen, door de inslag van een groot object. Bij die centrale piek kon men de aanwezigheid van hydroxyl meten, een molecuul dat bestaat uit een zuurstof- en een waterstofatoom, een bewijs dat de rotsen er water bevatten dat vanuit de maan zelf afkomstig is. Chandrayaan-1 vond eerder al water bij de poolgebieden van de maan, maar dat is daar gekomen door de invloed van de zonnewind op het oppervlak van de maan. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Hoe vaak is er al niet naar water gezocht op de maan? Die LCROSS missie dan (ik bekeek het live via internet rond 13:00u zoiets). Het beeld leek op een fotootje waar men langzaam op inzoomde en nét voor het moment van de inslag viel de verbinding weg. Om nog maar te zwijgen over die vrouwelijke voice-over die op een bepaalde vraag (rond de aftelling inslag) erg onzeker overkwam. Maar… de missie was geslaagd :-S Er was één man in dat (amateuristische) lokaaltje die er flink de smoor in had, geen high five met z’n collega deed (collega stond voor joker met z’n hand in de hoogte) en vervolgens zo snel mogelijk zijn rugtas inpakte om er als een haas vandoor te gaan. Waar heb ik naar zitten kijken vroeg ik me af 🙁 Jarenlang dacht men dat maansteen kurkdroog was, de samples van de Apollo waren mogelijk besmet met Aardse invloeden. Eindelijk, na al die jaren vanaf de eerste man op de maan tot nu, met al onze technologieën is er ‘magmatisch water’ ontdekt. Wie weet krijgen we ooit nog eens te horen hoe de maan (relatief te groot t.o.v planeet Aarde) ontstaan is.

    • Hoi Monique, je hebt het over die live uitzending van LCROSS. Dat was toch al weer vier jaar geleden, op 9 oktober 2009 om precies te zijn. Kan mij er weinig van herinneren, behalve dat het vaag was en allemaal tegen viel.

      • Ja dat klopt, Arie. Ik was vrijdag (9 oktober 2009) rond die tijd thuis en ging er eens goed voor zitten. Volgens mij werd het zelfs in de gewone media aangekondigd. Het viel idd allemaal tegen. Weet je, de maan staat zó dichtbij maar de beelden/foto’s van de maan zijn altijd vanaf een bepaalde hoogte zichtbaar. Nóóit flink scherp ingezoomd zoals op de satellietfoto’s van Google Maps/Earth waarbij je een vlieg op een verkeersbord kunt zien zitten (bij wijze van spreken) Google Moon precies hetzelfde. Zodra je gaat inzoomen is het weer beperkt.
        Met mijn telescoop en videobewerkingsprogramma heb ik wel eens de indruk er meer uit te halen :^)

Speak Your Mind

*