16 juli 2018

Jets blazen gas uit sterrenstelsel

4c12.50 groot

De jets uit een superzwaar zwart gat in de kern van een melkwegstelsel blazen het gas uit het stelsel weg. Onderzoek heeft hiervoor het eerste duidelijke bewijs geleverd. Voor astronomen was het een raadsel waarom zoveel melkwegstelsels bijna door hun gasvoorraad heen zijn en nauwelijks meer nieuwe sterren vormen. De uitstroom van gas is in het verleden herhaaldelijk waargenomen, maar de oorzaak hiervan was onbekend.

Het vermoeden dat jets – de straalstromen van plasma die worden weggeschoten door het centrale superzware zwarte gat – het gas verdrijven is nu bevestigd met waarnemingen van een combinatie van radiotelescopen op diverse continenten, die samen een telescoop vormen ter grootte van de aarde.

Met dit zogeheten VLBI-netwerk is de kern van het melkwegstelsel 4C12.50 met ultrahoge resolutie waargenomen. Deze waarnemingen maakten het voor het eerst mogelijk om de gasuitstroom te lokaliseren, en om vast te stellen dat het gas op hoge snelheid de kern van het melkwegstelsel verlaat.

Volgens het hoofd van het onderzoeksteam: “Wij vermoedden al dat de jets belangrijk waren op grond van eerder onderzoek

Reacties

  1. dan lijkt het voor de hand te liggen dat zwarte gaten Wél vies zijn van een groen blaadje.
    en de voorkeur geven aan de oude en voorverteerde koeien uit de sloot.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.