29 maart 2024

Paul Frampton schrijft vanuit de gevangenis over Luminogenese

Paul Frampton en de femme fatale, Denise Milani

Paul Frampton en de femme fatale, Denise Milani. Credit: Facebook

In november 2012 werd Paul Frampton veroordeeld door de Argentijnse rechter tot 56 maanden gevangenisstraf, omdat deze ietwat naïeve Britse natuurkundige getrapt was in de valkuil van ietwat criminele drugsdealers, die hem vroegen een ietwat verdacht koffertje – waar achteraf twee kilo cocaïne in bleek te zitten – te brengen naar een hotelkamer, waar het ietwat rondborstige Tsjechische fotomodel Denise Milani op hem zou wachten. Lees deze blog met de ietwat smeuïge details van die affaire. Afijn, in tegenstelling tot een andere bekende Europeaan in een Zuid-Amerikaanse gevangenis – de ons allen welbekende Joran van der S. in Lima/Peru – staan de hersenen van Frampton zeker niet stil en weet hij nog steeds interessante wetenschappelijke artikelen te schrijven, zoals deze, die hij samen met zijn in vrijheid levende collega Pham Q. Hung schreef:

Luminogenesis from Inflationary Dark Matter

In dit artikel gaan Frampton en Hung in op de eerste momenten gedurende de oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. De metingen met de Planck satelliet hebben laten zien dat het heelal momenteel voor 27% uit donkere materie bestaat, voor 4,5% uit gewone materie – ‘luminous matter’ zoals het tweetal het noemt, zichtbare materie dus – en de rest is donkere energie.

Is materie ontstaan vanuit donkere materie door 'luminogenese'?

Is materie ontstaan vanuit donkere materie door ‘luminogenese’? Credit: NASA/ESA.

De stelling van Frampton en Hung is dat donkere materie – ontstaan uit het verval van het inflatonveld – de overheersende factor was in het allereerste begin van de oerknal van het heelal. Via een proces dat ze luminogenese noemen zou uit die donkere materie de gewone materie zijn voortgekomen, tijdens het zogenaamde electrozwakke tijdperk van het heelal, gedurende welke de temperatuur in het heelal zo’n 10 tot de macht vijftien (!) bedroeg. Frampton en Hung denken dat die luminogenese op twee manieren werkte, de ene waarbij een zogenaamd donker foton een rol speelt, de andere waarbij een asymmetrie in de donkere materie resulteert in een asymmetrie in de gewone materie. Die laatste asymmetrie kennen we, want er is veel meer gewone materie dan gewone antimaterie in het heelal. Beide natuurkundigen hopen uiteindelijk een theorie op te kunnen stellen, die ze de Dark Unified Theory (DUT) noemen en die volgens hen een betere verklaring voor het ontstaan van materie zou zijn dan de Grand Unified Theory (GUT). Bron: The Reference Frame.

Share

Speak Your Mind

*