16 juli 2018

F-ring van Saturnus produceert mini-straalstromen

mini jet F-ring

We weten allemaal dat Enceladus in het bezit is van een heel arsenaal aan geisers, die constant ijsdeeltjes de ruimte in spuiten. Enceladus is echter niet de enige plaats in het Saturnus-stelsel waar dergelijke straalstromen gevonden kunnen worden. Een miniatuurversie verschuilt zich namelijk in de F-ring!

Op bovenstaande afbeelding is een segment van de dunne F-ring zichtbaar, dat net voorbij de heldere A-ring om Saturnus heen draait. De heldere klont in het midden is wat wetenschappers een mini-straalstroom noemen. Dit effect wordt vermoedelijk veroorzaakt door kleine objecten die door het ringmateriaal heen ploegen, als gevolg van herhaalde passages van de herdermaan Prometheus

Reacties

  1. Speelt hier misschien ook een elektrisch effect mee, zoals bij Enceladus?

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Enceladus_(maan)#Elektrische_verbinding_met_Saturnus

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.