29 maart 2024

Astronauten ontmoeten publiek tijdens open dag ESTEC

Open dag bij ESTEC

Open dag bij ESTEC. Credit: ESTEC

ESA-astronaut en huidig ISS-bemanningslid Luca Parmitano zal zondag 6 oktober de open dag bij ESTEC openen, live vanuit het internationale ruimtestation ISS. Daarnaast zullen maar liefst vijf andere astronauten in levenden lijve aanwezig zijn om hun ervaringen in de ruimte te delen. Astronauten uit heden en verleden zullen hun opwachting maken tijdens de volgende open dag van het technologische testcentrum ESTEC, die op zondag 6 oktober plaats zal vinden in Noordwijk. Onder hen bevinden zich Ulf Merbold – de allereerste ESA-astronaut die dertig jaar geleden meevloog met de spaceshuttle tijdens de eerste Spacelab-missie – en de eveneens Duitse Reinhold Ewald die in 1997 met een Sojoez-raket naar het ruimtestation Mir vloog. Ook ESA-astronaut André Kuipers, NASA-ruimtewandelaar Steven Smith en de eerste Italiaanse astronaut Franco Malerba zullen hun opwachting maken tijdens een dag vol evenementen en bezienswaardigheden, waar bezoekers alles kunnen leren over de Europese activiteiten in de ruimte.

Van links naar rechts: Reinhold Ewald, Ulf Merbold, André Kuipers, Steven Smith & Franco Malerba

Van links naar rechts: Reinhold Ewald, Ulf Merbold, André Kuipers, Steven Smith & Franco Malerba. Credit: ESTEC

Open dag bij ESTEC

ESTEC vanuit de lucht

ESTEC vanuit de lucht. Credit: ESTEC

Het European Space Research and Technology Centre ESTEC, het technologische hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, ligt verscholen achter de zandduinen van Noordwijk. Net als vorig jaar opent het testcentrum zijn deuren voor het publiek, als onderdeel van het nationale Weekend van de Wetenschap. Tijdens de open dag kunnen bezoekers op hun eigen tempo een kijkje nemen in het uitgestrekte testcentrum, waarbij er veel te zien en te beleven valt. Een reeks lezingen en videofilms zullen een beeld schetsen van de werkzaamheden van ESA en geven daarnaast inzicht in de verschillende projecten van de ruimtevaartorganisatie. Daarnaast zullen langs de route talloze tentoonstellingen te zien zijn die gericht zijn op belangrijke ESA-missies, zoals sterrenkaartsatelliet Gaia, de komeetjager Rosetta, Planck’s metingen van het oudste licht en de oerknal, de grootste Europese telecomsatelliet aller tijden Alphasat, de aardobservatiesatellieten van Sentinel en het satellietnavigatiesysteem Galileo.

Exclusief kijkje achter de schermen

BepiColumbo in de ruimtesimulator

BepiColumbo in de ruimtesimulator. Credit: ESTEC

Tijdens de open dag kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in een van de testhangaars van ESTEC. Daar wordt momenteel een technisch model van ESA’s BepiColombo-ruimtevoertuig getest. Het testmodel is identiek aan het werkelijke ruimtetoestel dat in 2015 zal beginnen aan zijn reis naar Mercurius, de planeet die zich het dichtst bij de zon bevindt. Het exclusieve kijkje is een van de talloze fotomomenten langs de route. In ESTECs Erasmus Centre – ESA’s onderzoeksfaciliteit voor bemande ruimtevaart – zal een driedimensionale ruimtetour te zien zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om ESA’s Automation & Planetory Robotics Laboratory te bezoeken. Dat is de plek waar onder andere de robots die op andere planeten moeten gaan werken ontworpen worden. Ook het laboratorium voor telerobotica en ergonomie wordt opengesteld. Daar worden aanrakingsgevoelige robottechnologieën ontworpen.

Vraag het de experts

Mars Yard

Mars Yard. Credit: ESTEC

Gedurende de open dag zullen experts van ESA aanwezig zijn om alle vragen van bezoekers te beantwoorden. ESTECs technische laboratoria, die alle technische aspecten voor de ruimtevaart onderzoeken, zullen hun eigen stands hebben. Bezoekers krijgen ook de kans om voorwerpen te bekijken die echt de ruimte in geweest zijn. Daaronder bevinden zich monsters van de ruimtetelescoop Hubble! Lokale bedrijven die worden ondersteund door ESA’s incubatiecentrum BIC zullen laten zien op welke manier ze ruimtetechnologie toepassen in uitvindingen waar we op aarde wat aan hebben. Het European Space Education Resource Office zal informatie delen over manieren waarop studenten en docenten bij kunnen dragen aan de ruimtevaart. Ook ESA’s vele externe partners zullen aanwezig zijn bij de open dag, waaronder het Leidse Dutch Space, dat een robotarm bouwde die binnenkort in gebruik genomen wordt aan boord van het ISS. Dutch Space ontwikkelde daarnaast ook de zonnepanelen voor ESA’s ATV-ruimteveer en de navigatiesatellieten van het Galileo-project.

Bouw een eigen raket

Een bezoeker van vorig jaar lanceert zijn eigen raket

Een bezoeker van vorig jaar lanceert zijn eigen raket. Credit: ESTEC

De open dag van ESTEC is een evenement voor de hele familie. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Zo kunnen ze een opblaasbaar planetarium ontdekken, is er een springkasteel en zijn er speurtochten uitgezet. Daarnaast kunnen kinderen hun eigen raketten bouwen, op de foto gaan met de Storm Troopers uit de beroemde Star Wars-films, talloze proefjes uitvoeren en meedoen met een theatergroep. Deze kinderactiviteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Science Centre NEMO. Ook ESTECs bezoekerscentrum Space Expo is op zondag 6 september geopend. Bezoekers van de open dag krijgen daar 50 procent korting op toegang. Wie een aandenken aan de open dag mee naar huis wil nemen, kan daarvoor terecht in ESTECs Space Shop.

Registeren

Geïnteresseerden die een bezoek willen brengen aan de open dag bij ESTEC, kunnen zich daarvoor registreren op deze pagina . Omdat er grote drukte verwacht wordt en er plek is voor een maximum aantal bezoekers, raadt ESA iedereen aan zich vroeg in te schrijven. Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 en zondag 6 oktober staat de gemeente Noordwijk helemaal in het teken van de ruimtevaart. Meer weten over Noordwijk als ‘space to be’? Kijk dan voor meer informatie op www.noordwijk.info. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*