28 maart 2024

Maan is jonger dan gedacht

Credit: NASA/JPL/USGS

Het water dat gevonden kan worden in maanstenen zou afkomstig kunnen zijn van de proto-aarde – als dat klopt, dan heeft dit water schijnbaar de gebeurtenis overleefd waarbij de maan is gevormd.  Dit blijkt uit onderzoek van maanstenen die zijn meegenomen door de Apollo-astronauten.De maan, inclusief z’n inwendige, wordt tegenwoordig geacht veel natter te zijn dan voor mogelijk werd gehouden in het Apollo-tijdperk. Onderzoekers hebben het watergehalte gemeten in het mineraal apatiet, een calciumfosfaat dat gevonden kan worden in monsters van de oeroude maankorst. Deze behoren tot de oudste rotsen op de maan en zijn veel ouder dan de oudste rotsen op aarde.De leeftijd van deze stenen maakt ze uitermate geschikt om meer te weten te komen over het watergehalte van de maan vlak na z’n ontstaan, waaronder de herkomst van dit water. Door het isotoopgehalte van het waterstof in de watermoleculen te bepalen, heeft men achterhaald wat de waarschijnlijke bron van dit water vormt: de aarde! Onze thuisplaneet heeft namelijk z’n eigen unieke isotopische gehalte van z’n water en dit blijkt precies overeen te komen met dat van het maanwater. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Over Maansteen gesproken…Wel eens over de “Maansteen van Drees”gehoord?

    Trots
    Hij was er erg trots op, zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland William Middendorf, die Drees in 1969 het stukje maansteen cadeau deed. Dat gebeurde op de dag dat de drie astronauten van de eerste maanlanding, Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin Aldrin, ons land bezochten.

    Maar…de Maansteen blijkt versteend hout.
    Een stukje maansteen dat jaren geleden aan het Rijksmuseum werd geschonken door de nabestaanden van Willem Drees, blijkt na onderzoek helemaal geen maansteen te zijn.

    Bijzonder verhaal’
    De steen werd door het museum jarenlang gekoesterd als het meest exotische object in de collectie, het is ooit verzekerd voor 100.000 gulden. Nu is het bijna niks meer waard. Een mooi stuk versteend hout brengt niet meer op dan 50 euro.

    http://www.youtube.com/watch?v=O-p5IvWakgs

  2. Ik heb daar ook ooit een blogje aan gewijd: https://www.astroblogs.nl/2009/08/26/maansteen-van-rijksmuseum-blijkt-nep-te-zijn/ Ik wist niet dat ’t de Maansteen van Drees heette. Lees trouwens ook de serie reacties op die blog, bevat ook interessante stof – maanstof 🙂

    • Klopt, we hebben het over hetzelfde. Het blijft een raar verhaal, hè? En wat er nou precies gebeurd was is niet meer te achterhalen want iedereen is dood (behalve Middendorf). Toen dit nieuws uitkwam in 2009 was het olie op het vuur van de discussie of we ‘er’ wel zijn geweest daar op de Maan 😛 Zou Drees werkelijk gedacht hebben dat hij zo’n flink stuk Maansteen in z’n handen gedrukt kreeg?

Speak Your Mind

*