19 maart 2024

Hoe hoog is het noorderlicht eigenlijk?

De meeste lezers van AstroBlogs zullen nooit de kans gehad hebben om het noorderlicht mee te maken, écht mee te maken. Dus niet een beetje rode gloed aan de horizon (wat we in Nederland wel vaker hebben), maar echt knetterende gordijnen van sprookjesachtig licht boven je hoofd. Degene die het geluk gehad hebben om dit wél mee te maken, hebben zich wellicht afgevraagd hoe hoog die dansende lichten eigenlijk zijn. Het is immers bij alle luchtverschijnselen lastig om afstanden te schatten!

Gelukkig blijkt er een manier te zijn om de hoogte van het noorderlicht te bepalen. Een groep wetenschappers hebben hiertoe gebruik gemaakt van een simpele techniek. Ze hebben twee digitale camera’s geplaatst in Alaska, met een onderlinge afstand van acht kilometer. Vervolgens hebben ze een oude sterrenkundige vriend toegepast: parallax.Parallax het schijnbare verschil in de positie van een object wanneer het onder een verschillende hoek wordt bekeken. Door de parallax van de linker- en rechterfoto’s te gebruiken, kan de afstand berekend worden door middel van een driehoeksmeting. Hoewel dit vaker is gedaan bij het noorderlicht, is het nooit eerder gedaan met digitale camera’s.

parallax aurora

Het noorderlicht gezien door twee verschillende camera’s, op een onderlinge afstand van 8 kilometer. Credit: Ryuho Kataoka et al

Oh, wat die hoogte dan is? Wel, het noorderlicht vindt plaats op een hoogte van 90 tot 400 kilometer – oftewel, in het gebied dat officieel als “de ruimte” wordt beschouwd, maar wat desondanks dicht genoeg is om moleculen te laten reageren met de zonnewind, waardoor het kleurrijke schouwspel gevormd wordt. Lees het volledige hier onderzoek in Annales Geophysicae. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*