29 maart 2024

Allereerste bewijs voor een komeet die boven de aarde ontploft is

komeet ontploft boven Egypte

© Terry Bakker

Wetenschappers hebben voor het eerst onweerlegbaar bewijs gevonden voor de explosie van een komeet in de aardatmosfeer. De gebeurtenis moet zo’n 28 miljoen jaar geleden zijn plaatsgevonden in Egypte. De kosmische sneeuwbal drong de aardatmosfeer binnen en explodeerde, waarbij het zand eronder is verhit tot ruim 2000 graden Celsius. Hierdoor is een enorme hoeveelheid geel silicaglas [1]ook wel gefuseerde kwarts genoemd geproduceerd, dat verspreid is over ruim 6000 vierkante kilometers.

Dat gele silicaglas is miljoenen jaren later verzameld door mensen. De kosmische substantie werd erg gewaardeerd in het Oude Egypte, waar het gebruikt werd voor de fabricage van sierraden. Zo is de geelbruine scarabee op een borstspeld van Toetanchamon gemaakt van kosmisch silicaglas.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weten ze dat het gele silicaglas geproduceerd is door een komeet? In de eerste plaats kan het glas alleen ontstaan zijn bij een temperatuur van minstens 2000 graden Celsius. Alleen een kosmische inslag of vulkanisme kan ervoor zorgen dat de benodigde temperatuur over een groot oppervlak bereikt kan worden.

Te midden van het gele silicaglas is jaren geleden een mysterieuze zwarte kei gevonden. Uit gedetailleerd onderzoek is gebleken dat deze kei honderd procent zeker een restant moet vormen van een komeetkern! Verder blijkt uit het gele silicaglas dat het zand van bovenaf moet zijn verhit, waardoor de komeet in de atmosfeer moet zijn ontploft (in plaats van te zijn ingeslagen). Bij de explosie zijn ook microscopische diamanten geproduceerd, die zijn ingebed in de zwarte ruimtesteen.

Bron: ScienceDirect

Voetnoten

Voetnoten
1 ook wel gefuseerde kwarts genoemd
Share

Speak Your Mind

*