28 maart 2024

Wat is de kleur van de zon?

Credit: Tom Marc / Pixabay.

Vraag aan iemand “welke kleur heeft de zon” en die persoon zal vrijwel zeker antwoorden: “geel!”. Maar is dat ook echt zo? Ga alsjeblieft niet meteen naar buiten om het te controleren, want het kan gevaarlijk zijn om met je ogen recht in de zon te kijken! Vanuit ons perspectief lijkt de zon inderdaad een beetje gelig te zijn, maar dat is gezichtsbedrog 😉

Als je naar de ruimte zou kunnen gaan en naar de zon zou kunnen kijken zonder blind te worden, dan zou je zien dat de zon eigenlijk wit is, en niet geel! Met een prisma kun je het zonlicht splitsen in het spectrum van kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Als je deze kleuren door elkaar mengt, dan krijg je inderdaad wit!

De echte kleur van de zon – wit. Credit: NASA.

Maar nu komt het vreemde: als je naar alle fotonen kijkt die door de zon worden uitgestoten, dan blijkt onze moederster de meeste fotonen uit te zenden in het groene deel van het spectrum! De zon lijkt alleen maar geel vanwege onze atmosfeer. Fotonen in het hogere deel van het spectrum (blauw, indigo en violet) kunnen makkelijker verstrooid raken door de dampkring dan fotonen in het lagere deel van het spectrum (rood, oranje en geel).

Als de zon laag boven de horizon staat, dan hebben de fotonen een langere route af te leggen door de dampkring. Hierdoor worden meer ‘blauwe’ fotonen verstrooid, waardoor de zon rood lijkt. Als er veel smog in de lucht hangt, wordt dit effect versterkt en lijkt de zon nog roder.

We zijn zo gewend dat de zon oranje-geel is, dat sterrenkundigen de kleuren van hun foto’s zelfs aanpassen op de zon geler te laten lijken! De kleur van een ster vertelt iets over de temperatuur. Koelere sterren zijn roder – Betelgeuze heeft bijvoorbeeld een oppervlaktetemperatuur van slechts 3500 graden Celsius. Hetere sterren, zoals Rigel, hebben een temperatuur van boven de 10.000 graden en lijken dus blauwer. Onze zon heeft een temperatuur van 5500 graden Celsius en heeft dus (gezien van buiten de aardatmosfeer) een witte kleur!

Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. Beste,

    Dan vraag ik me af waarom tegen schemering de sterren niet ook rood kleuren net als wat de zon doet. Want op dat moment zie je ook weleens andere sterren (zonnen). Hun kleur zou dan toch ook moeten breken? Zodat je allemaal rode bolletjes zou zien? 🙂

    Mvg
    Michel

  2. Quote : “Onze zon heeft een temperatuur van 5500 graden Celsius en heeft dus (gezien van buiten de aardatmosfeer) een witte kleur!”

    Niet alleen gezien van buiten onze atmosfeer: PER DEFINITIE heeft onze zon een witte kleur.
    Dat is niet alleen een zuivere technische/fysische eigenschap, maar een biologische (menselijke) eigenschap.
    Onze ogen zijn dan ook in zonlicht geëvolueerd.

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*