20 juli 2018

Sovjet Zaterdag – Lunniy Korabl, de Russische Maanlander

De Lunniy Korabl maanlander

De Lunniy Korabl Maanlander

Iedereen heeft ongetwijfeld wel al foto’s of beelden gezien van Amerikaanse astronauten die wandelen op de Maan. Het Amerikaanse Apollo Maanprogramma is dan ook nog steeds de grootste verwezenlijking van de mensheid op vlak van bemande ruimtevaart. Wat bij het grote publiek echter niet vaak bekend is, is dat de Sovjet-Unie eind jaren ’60 en begin jaren ’70 eveneens beschikten over een eigen krachtige Maanraket, een Sojoez 7K-LOK ruimtecapsule die de kosmonauten naar de Maan moest brengen en een bijhorende Maanlander.

De Lunniy Korabl (LK) was de Russische tegenhanger van de Amerikaanse Lunar Module (LM) en kon net als de Lunar Module een mens tot op het oppervlak van de Maan brengen. Deze kleine Maanlander had een gewicht van ongeveer 5,5 ton en bood plaats aan slechts

Reacties

 1. Toendertijd heb ik geprobeerd het hele Russische maanlandingsprogramma zo veel mogelijk te volgen. Maar dat lukte vaak slecht vanwege de summiere informatie die daarover door de Russen vrijgegeven werd.

  Zo werden bijvoorbeeld beelden van ontploffende N1 draagraketten helemaal niet,
  of pas jaren na de tijd vrijgegeven, om maar te zwijgen over een beetje gegevens
  van de maanlanders en/of service modules. Ze deden daar ten opzichte van de Amerikanen,
  altijd heel geheimzinnig over wat ik toen, als uiterst geïnteresseerd jong manneke, erg jammer vond.

  (veel) Later heb ik toch mijn graad wel weten te halen, al was de sjuu (schrijf jus 🙂 er toen wel een beetje af.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.