16 juli 2018

Bolhopen blijken tóch zwarte gaten te bevatten

M62

Het zwarte gat in kwestie is ontdekt in de M62-sterrencluster, op een afstand van 23.000 lichtjaar vanaf de aarde. Dit soort sterrenclusters bevatten de oudste sterren in de Melkweg.

Onderzoekers hebben voor het eerst zwarte gaten ontdekt in bolvormige sterrenhopen. Hiermee is een 40 jaar oude theorie om zeep geholpen. Astronomen waren namelijk van mening dat zwarte gaten niet gevonden kunnen worden in bolhopen. Nu hebben wetenschappers een speciaal soort radiostraling gedetecteerd dat geassocieerd wordt met zwarte gaten die van sterren snoepen.

Bolvormige sterrenhopen zijn een enorme verzameling van sterren, waaronder de oudste sterren in het universum. Binnen zo’n bolhoop zijn sterren enorm dicht op elkaar gepakt – binnen de afstand tussen de zon en haar naaste buur (Proxima Centauri) zouden dan miljoenen sterren staan.

M62 black hole

Het zwarte gat in M62 wordt aangegeven met de gele cirkel. De rode cirkel staat voor een nabijgelegen neutronenster op de voorgrond.

Het zal geen verbazing wekken dat botsingen en interacties aan de orde van de dag zijn. Dat is de reden waarom de onderzoekers hier geen zwarte gaten verwachten: interacties met sterren en met elkaar zou ervoor moeten zorgen dat alle zwarte gaten de bolhoop uitgeschopt worden. Nu blijkt dat deze vlieger niet helemaal opgaat, hoewel de theorie ook niet direct de prullenmand in moet – zwarte gaten kunnen nog altijd bolhopen uitgeschopt worden, maar blijkbaar minder snel dan gedacht.

Het is ook mogelijk dat de specifieke radiostraling ook door andere processen dan zwarte gaten geproduceerd kan worden, maar de onderzoekers achten dit onwaarschijnlijk.

Bron: Texas Tech University

Reacties

 1. Anoniem zegt:

  bij een voortdurend schudden van een assortiment aan bijv. schroeven bouten spijkers, grind of plantenzaden,
  zullen de grootste zich naar “boven” toewerken.
  in een ruimtelijke omgeving zouden de kleinste lichamen zich dus in de kern gaan bevinden.
  het verschil is natuurlijk dat zwarte gaten een “aanstoot-gevend” lekker hapje niet zullen versmaden, en zich niet zomaar uit de eetzaal willen laten verwijderen .
  ,,of ?

 2. Anoniem zegt:

  nu een ieder een dag lang heeft kunnen schudden en//of roeren in zijn rommelpot van voorkeur,
  zal het duidelijk zijn dat zwarte gaten niet alleen tot de kleinste hemellichamen behoren,
  maar ook nog eens over een buitenproportionele en immer groeiende massa beschikken.
  dat zij zich vooral en bovenal in de kern van een wilde hoop bevinden lijkt mij dan ook de norm.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.