22 juli 2018

“Mensheid zou enige beschaving in de Melkweg kunnen zijn”

protoplanetaire schijf

Vorige week kwam AstroBlogs met het baanbrekende nieuws dat 22% van alle zon-achtige sterren minstens

Reacties

  1. In de jaren ’60 en ’70 ging men uit van nog grotere aantallen, een miljoen tot wel 100 miljoen beschavingen in onze Melkweg. Tegenwoordig gaan zelfs de grootste SETI-optimisten uit van veel kleinere aantallen. En er zijn nog twee factoren die er op lijken te wijzen dat het aantal beschavingen erg klein is. In het artikel werd Lineweaver al even opgemerkt, uit zijn onderzoek blijkt ook dat zo’n driekwart van aardachtige planeten ongeveer 1,8 +/- 0,9 miljard jaar ouder zijn dan de aarde. Onze planeet is dus laat ontstaan, verreweg de meeste aardachtige planeten zijn fors ouder dan de onze. Als intelligent leven redelijk gemakkelijk zou ontstaan, dan is er meer dan genoeg tijd geweest hiervoor. Ondanks dat hebben we geen enkel spoor gevonden van andere beschavingen. De andere factor is de fractie van planeten met leven waarop intelligente beschavingen ontstaan. We kunnen er weinig over zeggen in het algemeen, wel kan de gang van zaken op onze planeet ons wellicht een aanwijzing geven. Er is tenminste al 3,5 miljard jaar leven op aarde, maar slechts 200.000 jaar geleden is onze soort ontstaan. De mens is als intelligente soort laat op het toneel verschenen. Misschien hebben we hier op aarde net geluk gehad om toch nog laat in de evolutie van het leven te ontstaan, wellicht is de meer typische uitkomst dat er meestal helemaal geen intelligent leven zal ontstaan. We moeten er daarom rekening mee houden dat we inderdaad de enige intelligentie in de Melkweg zijn, mogelijk zelfs de enige in het hele zichtbare heelal.

    Dit zal veel mensen tegen de borst stuiten. Het lijkt alsof de meeste mensen graag willen dat we niet alleen zijn. Er is hier een parallel te trekken met religie. Maar omdat mensen graag iets willen hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat de werkelijkheid ook inderdaad daarmee overeenkomt…

    • Rudy, dat “laat in de evolutie” lijkt me onvermijdelijk aan de ene kant (het simpele spul gaat nu eenmaal sneller), maar aan de andere kant gezichtsbedrog. Het is laat als je kijkt naar de dinosauriërs en wat daarvoor kwam. Maar vroeg genoeg om de basis te leggen voor honderden miljoenen jaren van verdere ontwikkeling. Zeg maar een miljard (of langer) voordat de zon ons roostert. Dat is langer dan ook maar 1 complexe soort ooit bestaan heeft. Reken ook nog mee, dat de technologie nog maar net het ‘take off’ stadium heeft bereikt (neem voor het gemak de 18e eeuw als lift off), en dat die ontwikkeling alsmaar sneller gaat. Dan hebben ‘we’ nog een eeuwigheid te gaan onder deze zon.

      Echter, de zon is niet de enige die ons kan uitroeien. Er zijn een paar wereldwijde rampen geweest, die een groot deel van alle soorten uitroeiden trouwens, waaronder wsch. alles wat complexer is dan een kip. Misschien was het meest complexe dat overleefde wel een vis. Als je dat bedenkt, maakt het niet zoveel uit, of we voor de Siberian Traps waren ontstaan en uitgeroeid, of – zoals gebeurd is – daarna pas, of dat er morgen een meteoriet inslaat, en weer alles vanaf de vissen moet beginnen. Tijd zat om het nog een keer te proberen.

  2. ben een nitwit wat astronomie betreft maar de kans dat een beschaving ten onder gaat door zijn eigen technologie voordat ze andere planeten, laat staan andere planeten rond een andere ster kunnen koloniseren lijkt mij een factor van belang. Maar ook lijkt het in het menselijk dna lijkt opgeslagen te zijn om die andere plekken te onderzoeken.. sinds we uit Afrika vertrokken.. dus de volgende bergketen rivier zee oceaan over te steken en te gaan koloniseren.. het inzaaien van planeten is zeker iets wat we zullen gaan proberen als die drang ook bij andere technologisch hoger ontwikkelde rassen aanwezig zou zijn, zou een ras verantwoordelijk kunnen zijn voor een steeds groter wordende kolonisatiegolf rond de oorspronkelijke planeet met een ‘steen gegooid in water’ effect……

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.